O tem, zakaj moramo tudi pozimi uživati dovolj sadja, nas poučujejo že v številni medijih. Mi pa vam tokrat predstavljamo, kako v pripravo sadnih jedi vključiti naše otroke.

Priprava sadnih jedi ali druge hrane lahko otroku predstavlja odličen način pridobivanja novih znanj, če ga vanj aktivno vključimo. Ob kuhanju se bo naučil ravnanja s hrano, ustrezne higiene, finomotorike (uporaba nožev), pomena receptov, ob vsem tem pa bo temeljito spoznaval hrano.

Sok iz sočnih pomaranč. 
pomarance

Otroci lahko sami prerežejo pomaranče. Mlajši pa iz njih iztisnejo sok.

Predšolski otrok lahko že brez težav drži v roki oster nož in ob vaši navzočnosti previdno prereže pomaranče, pri stiskanju soka iz pomaranč pa lahko pomagajo tudi mlajši otroci.

Sadna kupa iz sezonskega sadja. 
sadne-solate

Priprava sadnih jedi z otroki – sadne solate.

Sezonsko sadje je bolj zdravo, hkrfati pa tudi veliko cenejše od npr. eksotičnega. Pri rezanju mehkejšega sadja otroci potrebujejo le navaden jedilni noži in tako bodo brez težav in strahu pred urezninami razkosali sadje za sadno kupo.

Sušenje sadja. 
susenje-sadja

Sušenje sadja.

Pripravite suho sadje za dolge zimske večere, ko svežega sadja ne bo več mogoče kupiti. Zelo okusna so suha jabolka, hruške in suhe banane. Suho sadje lahko zamenjate za sladke in slane prigrizke.

Jabolčni kompot. 

Jabolka so zdravilni sadeži, zato nanje ne smemo pozabiti. Otroci naj pri pripravi jabolčnega kompota sodelujejo od začetka (ko je potrebno jabolka oprati), pa vse do konca (dodajanje začimb in kuhanje). Ob pomoči odrasle osebe je lahko otrok prisoten pri vseh korakih recepta in tako pridobiva nova znanja in spretnosti.

Tanja Holcar, dipl. vzg., Zasebni vrtec Sonček, Kamnik