Rojstni dan je osebni praznik. Dan, ki je samo naš. Praznovanje rojstnega dne pogosto povezujemo s pogostitvijo, s praznično hrano in torto.

Praznovanje rojstnega dne je za otroka doživetje

Seveda je torta s svečkami izredno pomemben del praznovanja, vendar vsak rojstni dan lahko obogatimo na mnoge načine. Praznovanje rojstnega dne naj bo za otroka doživetje. Doživetje nečesa posebnega, nečesa, kar mu je na poseben način blizu. To naj bo dan, ko bodo na prvem mestu njegove ideje, želje ali interesi.

Bodisi v vrtcu bodisi doma – otrok lahko sam predlaga, kaj naj se tisti dan dogaja: s čim bi se zabavali, kdo nas bo obiskal ali kam bi odšli na izlet. Odrasli smo tisti, ki želje pomagamo uresničiti in se z njim dogovorimo, kako bomo idejo realizirali.

Obisk nevsakdanjih hišnih ljubljenčkov

V vrtcu smo vedno veseli posebnih obiskov. Slavljenec lahko s seboj pripelje koga, ki bi bil zanimiv za otroke v skupini: koga, ki bi jih kaj naučil, predstavil, jim pokazal kaj zanimivega … Za otroke (in odrasle) so vedno zanimivi živalski obiski – tudi takšni malo drugačni.

Tudi podgane so lahko hišni ljubljenčki.

Običajno se ob izrazu hišni ljubljenčki najprej spomnimo na muce, kužke in ribe; ne vemo pa, kako prijazni in zanimivi so lahko podgane, ščurki, gekoni, dihurji, kače.

Obisk nevsakdanjih ljubljenčkov.

Nevsakdanji hišni ljubljenčki nas lahko naučijo veliko novega.

Otroci v osnovi vedo, da te živali niso grde in strašne, predsodke vidijo pri odraslih in njihovo vedenje posnemajo. Pomemben je način, s katerim živali otrokom predstavimo: imeti moramo dovolj časa, biti postopni in potrpežljivi. Naučili se bomo veliko novega in morda spoznali našega novega prijatelja.

Ob praznovanju se lahko tudi učimo.

Praznovanje rojstnega dne z milnimi mehurčki

Tovrstno praznovanje je bolj preprosto, pa vseeno izredno zanimivo. Otroci jih obožujejo – zabava je zagotovljena.

Praznovanje rojstnega dne z milnimi mehurčki.

Možnosti je toliko, kot je slavljencev. Potrebnega je le nekaj truda in dobre volje. Pa lepo praznujte!

Martina Zelič, dipl. vzg., Zasebni vrtec Sonček