Otroka naučiti, da skrbi za domačo žival in da pridobi občutek za druga živa bitja, je zelo lepa popotnica za njegovo nadaljnje življenje. Za živali v vašem domu se odločite skupaj z otrokom, s tem bo dobil občutek, da mu zaupate, ga upoštevate in mu verjamete, da je že dovolj velik, da bo lahko pomagal skrbeti za hišnega ljubljenčka. 

Med nezahtevne hišne ljubljenčke se uvrščajo tudi akvarijske ribe. Akvarij zelo lepo popestri stanovanje, ne vzame toliko časa kot kuža, a vseeno lahko otroka nauči odgovornosti. Pri prodajalcu z živalmi se pozanimajte, kakšen akvarij vam priporoča glede na vaš čas, prostor in želje.

Otroci lahko sodelujejo že od vsega začetka (izberejo katere ribice boste imeli, katere rastline boste posadili), pomagajo lahko pri pripravi akvarija (natočijo vodo, nasujejo pesek) in vsakodnevno hranijo ribice.zivalce

Da boste ribicam vsak dan dali enako količino hrane, lahko v majhne posodice nasujete toliko hrane, kot je potrebujejo za tisti dan in tako bo lahko otrok sam nadzorovano dodajal hrano v akvarij.

Otrok naj bo prisoten tudi, ko se  akvarij čisti. Naj vidi in spozna, da tudi ribice potrebujejo čisto okolje, da je potrebno zamenjati umazano vodo, očistiti črpalko … Otroku dajte staro zobno ščetko, s katero naj pomaga očistiti okrasne kamne in školjke iz akvarija.

Če si domačega ljubljenčka ne morete privoščiti, prosite prijatelja ali soseda, ki ima doma kužka, če ga lahko kdaj peljete na sprehod, ga nahranite ali skrbite za njega v času, ko gre lastnik na dopust.  

Lahko pa naredite akcijo v vašem bloku ali naselju in en mesec zbirate hrano in druge pripomočke (igračke, blazine) za zapuščene živali v zavetiščih. Skupaj z otrokom izdelajte lepo škatlo, kjer boste zbirali stvari, in oblikujte privlačen plakat, ki bo vabil k zbiranju. V zavetišču bodo navdušeni nad vašo gesto.hranazivali

Zapisala: Tanja Holcar, dipl. vzg., Zasebni vrtec Sonček, Kamnik.