V sredo, 5. 10. 2016, smo se pri izbirnem predmetu naravoslovje odpravili na ogled pivovarne Union. Ob prihodu so nas sprejeli v veliki, prenovljeni pivnici, ki je namenjena druženju ob dobri hrani in pijači.
Vodička nas je najprej odpeljala v majhen prostor, kjer so nam predstavili nastanek pivovarne in njeno spreminjanje skozi čas. Povedala nam je, da je pivovarna nastala iz manjšega družinskega podjetja, nato pa se je v času Jugoslavije več podjetij zdužilo v eno s skupnim imenom Union (beseda unija pomeni združenje). Danes je eno največjih slovenskih podjetij.

Sledil je ogled kratkega filma, kjer je bil prikazan nastanek pivovarne Union in njen razvoj ter postopek pridelave piva. Nato smo se namenili proti muzeju, v katerem so razstavljene stare steklenice, sodi, pripomočki, s katerimi so včasih pridelovali pivo, prikazan je tudi stari način hlajenja piva, ko so led vozili še iz reke Save, kajti – kot vemo, je pivo dobro le hladno.
Najbolj zanimiv je bil ogled proizvodnje. Proizvodnja piva obsega štiri biokemijske procese: proizvodnjo slada, varjenje sladice, alkoholno vrenje ali fermentacijo in zorenje piva. 80 % celotne proizvodnje je mehanske.

Ko gre pivo skozi vse štiri procese, je pripravljeno za uživanje. V pivovarni le še napolnijo steklenice, jih etiketirajo in pivo zložijo v zaboje. Z lastnimi tovornjaki ga dostavijo na prodajna mesta.
Kot zanimivost bi še omenila, da pivovarna Union proizvaja tudi različne sokove in polni ustekleničeno vodo. Vse pijače hranijo v skladišču, ki je visoko kar 12 nadstropij, vse, kar se v njem dogaja, pa lahko upravlja izključno ena odgovorna oseba.

Ogled bi priporočala vsem, ki jih zanima pridelava piva ali pa si želijo le videti in doživeti nekaj novega. Predstavitve in oglede omogočajo tudi v tujem jeziku, tako so bili tudi naši dijaki priključeni k angleško govoreči skupini, kar jim je poleg novih znanj o pivovarni in nastanku piva omogočilo tudi ponavljanje in usvajanje novih znanj angleščine.

Dominika Švajger, prof. kemije in biologije na ERUDIO zasebni gimnaziji.