ustnice

 

Ustnice sestavljata mesnati gubi na ustih. Zunaj so prekrite s tanko plastjo kože, znotraj pa s sluznico. Glavna struktura ustnic je mišični obroč, ki opravlja več nalog.

Njihova najpomembnejša naloga je, da med hranjenjem pomagajo zadržati hrano in pijačo v ustih. Omogočajo nam tudi ustvarjanje različnih glasov, kot so samoglasniki, pa tudi drugih zvokov (npr. žvižganje). Manjše mišice v kotih ustnic pa sodelujejo pri oblikovanju izraza na obrazu. Zaradi velikega števila živčnih končičev predstavljajo erogeno cono. S pomočjo ustnic lahko igramo nekatere inštrumente, kot je trobenta ipd.
Koža ustnic ni poraščena in nima žlez znojnic, zato nima običajnega zaščitnega sloja, ki ohranja kožo gladko in prožno. Zaradi omenjenih razlogov se ustnice hitreje izsušijo in postanejo razpokane. Vzrokov za suhe in razpokane ustnice je več. Najpogostejša sta veter in mrzel zrak, lahko pa tudi dehidracija. Suhe in razpokane ustnice so lahko tudi posledica pomanjkanja vitaminov B2 (riboflavin) in B3 (niacin). Bogati viri vitamina B2 so predvsem jetra, ribe, jajca, mleko, sir, kvas, zelena zelenjava (brokoli, špinača) in neoluščena žita, vitamina B3 pa predvsem meso, jetra, jajca, mleko, ribe, krompir, zelena zelenjava, kvas, avokado, fige in suhe slive.

ustniceSuhe in razpokane ustnice so lahko tudi posledica alergije, reakcije na zdravila ali kroničnega vnetja nekje v telesu (predvsem pri ljudeh z občutljivo kožo). Negujete jih lahko z vazelini ali balzami za ustnice.


Predstavljen je enostaven

RECEPT ZA PRIPRAVO DOMAČEGA BALZAMA ZA USTNICE.

V posodo natehtajte (na celokupno težo):
– 21 % kokosovega olja,
– 20 % čebeljega voska,
– 20 % lanolina,
– 3 % ricinusovega olja,
– 10 % ognjiča v olju,
– 16 % ekstra deviškega oljčnega olja,
– 10 % mandljevega olja,
– 0,7 % vitamina E (tokoferol).
Maso raztopite in ohladite do temperature približno 50 °C. Dodajte 0,1 % eteričnega olja sivke. Celotno maso dobro premešajte in vlijte v embalažo za balzame za ustnice ter počakajte, dokler se ne ohladi.

Dr. Tina Oblak, Herbana d. o. o.