Prišlo je poletje in z njim tudi nadležni komarji ter klopi. Komarje najbolj privlačita vonj kože in ogljikov dioksid (CO2) v izdihanem zraku, medtem ko klope privlači predvsem vonj ››gostitelja‹‹. Danes je na voljo veliko sredstev za zaščito pred komarji in klopi, vendar ta sredstva ne ubijajo, ampak samo odganjajo insekte. Najučinkovitejši repelenti so DEET (dietiltoluamid), pikaridin, olje limonovega evkaliptusa (ni primerno za otroke) in IR3535 (etilni ester 3-[N-butil-N-acetil]-aminopropionske kisline). Vsi imajo kar nekaj stranskih učinkov, npr. DEET je kancerogen, nevrotoksičen, draži kožo in oči ter drugo. Repelenta IR3535 in olje limonovega evkaliptusa sta biopesticidna, kar pomeni da sta izdelana iz naravnih rastlinskih izvlečkov, vendar kljub vsemu dražita kožo in oči ter lahko povzročita alergijo.

komar

Komarji in klopi so občutljivi tudi na evkaliptol, linalool in tujon, ki jih najdemo v nekaterih eteričnih oljih (citronela, sivka, evkaliptus, limonska trava …). Naravni repelent si tako lahko pripravite sami kar doma, saj so eterična olja na voljo povsod. Naredite si lahko repelent v spreju ali celo repelent v olju. Izbira je vaša.

REPELENT V SPREJU

Potrebujete stekleničko s pršilko ter 50 ml vode in 50 ml alkohola (etanol). V to mešanico dodajte eterična olja, in sicer 7 kapljic citronele, 5 kapljic sivke, 5 kapljic evkaluptusa in 2 kapljici tropske verbene. Pred vsako uporabo stekleničko intenzivno pretresite.  

REPELENT V OLJU

Potrebujete stekleničko in 100 ml olja (rastlinsko olje oz. olje po vaši lastni izbiri), v katerega dodajte eterična olja, in sicer 20 kapljic poprove mete, 20 kapljic citronele, 20 kapljic evkaliptusa, 20 kapljic limonske trave. Da preprečite žarkost olja, dodajte še 5 kapljic vitamina E (tokoferol).  

dr. Tina Oblak, Herbana d.o.o., predavateljica na višješolskem programu Kozmetika