Praznični meseci dišijo po cimetu, doma spečenih medenjakih, obkrožata nas veselje in smeh, v ušesih pa odmeva božična glasba. Sestavni del priprave na praznike je tudi pisanje voščilnic. Da bi letos poskrbeli ne le za izgled, temveč tudi dodelano vsebino teh, smo za vas pripravili nekaj jezikovnih napotkov, da bodo vaše voščilnice tudi jezikovno »čiste«. 

POŠILJAMO VOŠČILNICE ALI ČESTITKE

Čeprav imata na prvi pogled glagola čestitati in voščiti podoben pomen, obstaja med njima precejšnja pomenska razlika.

Čestitati pomeni izraziti komu veselje nad pomembnim dogodkom, uspehom. Čestitamo torej takrat, kadar ima oseba za določeno dejanje, uspeh, podvig zasluge (za diplomo, zmago, ob dnevu žena, ob pomembni življenjski prelomnici ali dogodku …).

Voščiti pomeni izraziti komu dobre želje ob prazniku – za rojstni dan, god, praznike (velikonočni, božično-novoletni …).

Ob božično-novoletnih praznikih pišemo voščilnice, v katerih v obliki voščila izrazimo dobre želje.

BOŽIČNO-NOVOLETNI PRAZNIKI

Ena pogostejših jezikovnih napak, ki je povezana s pisanjem voščil, je zagotovo besedna zveza božično-novoletni (prazniki, dnevi). Ker imamo v mislih praznike, ki so tako božični kot novoletni (trajajo od 24. decembra do 1. januarja), pravilno zapišemo:

Želimo vam vesele božično-novoletne praznike

in NE

Želim vam vesele božičnonovoletne praznike ali

Želimo vam vesele božično novoletne praznike

.

BOŽIČ – VELIKA ALI MALA ZAČETNICA

V zadnjem času lahko v voščilih zasledimo pisanje nekaterih praznikov z veliko začetnico, čeprav pravopis temu nasprotuje – božič : Božič. Je to napačno?

Strogo gledano ne. Če kot tvorci voščila čutimo do praznikov, skupnosti, predmetov, duhovnih bitij posebno globoko spoštovanje in naklonjen odnos, jih lahko zapišemo z veliko začetnico, drži pa, da se v rabi veliko pogosteje pojavlja zapis z malo začetnico. 

KATERO VRSTO VOŠČILNIC IZBRATI

Res je, da je voščilnica, napisana v obliki elektronskega ali SMS sporočila »izdelana« hitreje in jo lažje pošljemo večjemu številu prejemnikov, a se tovrstnih voščil poslužujmo le v poslovnem svetu. 

Voščilnice, namenjene nam dragim ljudem, izdelajmo doma, saj je čar prihajajočih praznikov prav to – da si vzamemo čas za nam drage osebe ter jim spoštovanje in pozornost namenimo tudi z izdelanimi voščilnicami ali pa samo nekaj res samo njim namenjenimi besedami.