Zajtrk ali sladica? Izberite sami!

robidnice


Sestavine za dve osebi:

  • 150 g robidnic,
  • 150 g borovnic (lahko so samo robidnice),
  • 3 velike žlice meda,
  • malo vode,
  • 2 jedilni žlici limoninega soka,
  • 300 g doma pripravljenega grškega jogurta – pripravo glej spodaj.

 

 Priprava

  1. Prihranite nekaj jagod.
  2. Ostalo jagodičevje pretlačite in dajte v toplo ponev. Dodajte med in mešajte nekaj minut na nizki temperaturi (do 60° C), ker so vitamini občutljivi na toploto. Cilj gretja ni, da naredimo marmelado, pač pa da jagodičevje segrejemo, zaradi česar je obrok okusnejši.
  3. Grški jogurt razdeli v dve skodelici in ga prelij s toplo omako iz jagodičevja. Jagode, ki ste jih prihranili, dodajte na vrh za dekoracijo.

Ali ste vedeli, da se v Grčiji grški jogurt tradicionalno pripravlja iz ovčjega mleka, ki je bolj mastno in daje jogurtu bolj kremasto strukturo?

Grški jogurt je oznaka za grški tip jogurta, ki ga pripravimo z odcejanjem jogurta, zaradi česar se zgosti. Doma ga lahko pripravite sami: trd (ne tekoči) jogurt daste v cedilo, obloženo s čistim prtom ali gazo (ne sme imeti vonja po pralnem prašku!) in pustite nekaj ur, da se izcedi. Dobili boste gosto strukturo, ki jo lahko uporabite ali ji primešate navaden jogurt in malo “razredčite”.  Tak jogurt je bogatejši z beljakovinami, predvsem kazeinskimi, ki se počasneje vsrkavajo v kri. Zato so idealne za zvečer, ko se telo obnavlja. Sirotkine pa so primernejše zjutraj ali po treningu, ker omogočajo hitro popravljanje mišic.

Naš grški jogurt vsebuje še divje jagodičevje, ki je vitaminska bomba. Sezona jagodičevja traja celo poletje in ker moramo ponj v naravo, se ob tem razgibamo, nadihamo in naberemo najkvalitetnejše sadeže, ki niso obdelani s škropivi ali z gnojili.  Jagodičevje je eden najbogatejših virov C-vitamina in ostalih antioksidantov ter bioflavonoidov, ki pripomorejo k vijoličnemu obarvanju. Pomaga zavirati procese staranja, krepi kolagen, zato pripomore k lepši koži, krepi srce in ožilje, deluje protirakavo in čisti telo. Vitamin C pripomore k izgorevanju maščob.  

Ne glede na zgoraj napisano, da je tak tip jogurta (brez ostalih dodatkov)  zaradi sestave idealen zvečer, pa je ta sladica nadvse zdrav zajtrk, saj nam ogljikovi hidrati iz sadja in medu dajo dovolj energije za delovni zagon. Beljakovine in maščobe bodo prehod v kri upočasnile in siti bomo dlje časa, kot če bi pojedli navaden jogurt.

Zloženka iz jagodičevja in kosmičev

Če sladici dodate še namočene mandlje in ovsene kosmiče, dobite drugo različico: bolj nasiten zajtrk ali popoldansko malico.

jogurt

Sestavine za dve osebi:

poleg prejšnjih sestavin:

  • 150 g robidnic,
  • 150 g borovnic (lahko so samo robidnice),
  • 3 velike žlice meda,
  • čisto malo vode,
  • 2 jedilni žlici limoninega soka,
  • 300 g doma pripravljenega grškega jogurta,

dodajte še:

  • pest nasekljanih mandljev, ki ste jih namočili čez noč,
  • nekaj žlic ovsenih kosmičev.

Priprava:

  1. Sadje naj tokrat ostane surovo, lahko ga le malo pretlačite.
  2. Izberite steklen kozarec, v katerega z žlico izmenično polagate: jagodičevje, ki ga polijete z medom, grški jogurt, kosmiče z mandlji, jagodičevje z medom …