STEREOTIPI O STABILIZACIJI TELESA

Pri DNS-vadbi gre za medicinski pristop, ki bi mu težko rekli stereotipni, saj gre za znanje, pridobljeno iz nevrologije, ki se vsakodnevno uporablja v zdravstvu po celem svetu. Zametki DNS-a segajo že v leto 1950, ko so pionirji modela DNS, nevrologi (dr. Karel Lewit, dr. Vladimir Janda ter dr. Vaclav Vojta) ugotovili povezavo med centralnim živčnim sistemom in gibanjem. Z rehabilitacijo je s sodelovanjem in mentorstvom nevrologov klinično znanje dr. Pavel Kolar prenesel tudi v pristop v športu. Veliko poškodb namreč nastane ravno zaradi nepravilnih vzorcev gibanja. Z uporabo DNS-a v športu lahko dosežemo veliko ljudi, ki jih zaradi slabih vzorcev gibanja čaka bolečina v hrbtenici ali je ta že prisotna ali pa je celo že prišlo do npr. zdrsov diska – hernije, celo operacije.

Na sliki: dr. Richard Ulma, Rehabilitation Prague School.

DNS UČI PRAVILNE VZORCE GIBANJA V ŠPORTU

Na vadbi se na ERUDIO IC enkrat tedensko učimo pravilnih gibalnih vzorcev in uporabe notranjega trebušnega pritiska (IAP), ki jih nato lahko uporabite v katerem koli športu. Ker sem ravno zbirala osnove, ki bi jih predala vadečemu, ki je izrazil željo, da bi prenesel naučena znanja v fitnes, dvigovanje uteži, tokrat delim znanje profesorja dr. Richarda Ulma (Rehabilitation Prague School), specializiranega za dvigovanje uteži. Znanje bi koristilo tako laični kot strokovni javnosti, predvsem v fitnesu, rekreacijski in v drugih športnih panogah.

UČENJE IAP-ja (NOTRANJEGA TREBUŠNEGA PRITISKA) LAHKO LAJŠA BOLEČINO

Tudi krepitev telesa z utežmi lahko poteka zmerno, z manjšimi rekreativnimi utežmi od 1 kg naprej. Zato prilagam videoposnetke za učenje sproščenega dihanja, doseganja IAP-ja, ki tvori pravšnjo stabilizacijo v zmerni vadbi. Tudi tega se najprej naučite z DNS-inštruktorjem. Že pravilen IAP vas lahko razbremeni bolečine v ledvenem, prsnem ali vratnem delu hrbtenice.

TUKAJ si oglej VIDEO 1

TUKAJ si oglej VIDEO 2

TUKAJ si oglej VIDEO 3

Pilates, funkcionalna vadba ali joga s pravilnim IAP-jem in s pravilnimi vzorci gibanja in ostalo zmerno vadbo so ravno pravšnji za naše telo. Povečujejo pretok telesnih tekočin – limfe in krvnega obtoka. S tem ostajata kri in limfa čista in zdravita. O vseh omenjenih vadbah je na spletu veliko napisanega, zato kljub moji strokovni izobrazbi (fitnes inštruktorica) ozaveščam najprej o pomembnosti vključevanja IAP-ja in centriranja sklepov v katerokoli vadbo.

Pri skrbi za zdravje je izrednega pomena gibanje, sprostitev telesa, da se imamo dobro, zdravo jemo in uživamo življenje.

DNS V DVIGOVANJU UTEŽI

Če se želite (profesionalno ali rekreativno) ukvarjati z dvigovanjem težjih uteži, pa prilagam javno dostopne videoposnetke, ki so izobraževalne narave. Nikar tega ne poizkušajte sami, brez izkušenega trenerja DNS-a. Trener bo preveril in ves čas opazoval vaš IAP in centriranje sklepov. Posnetkov na temo izobraževanja (profesorja dr. Richarda Ulma, Rehabilitation Prague School) je z namenom javnega ozaveščanja ljudi na voljokar nekaj. Izbrala sem dva zelo pomembna.

Leže na hrbtu: https://www.youtube.com/watch?v=s8CoO_pie-s

V pravilnem počepu: https://www.youtube.com/watch?v=MADa7DNwcSk

Ko pomislimo na pridobivanje moči mišic, hkrati največkrat pomislimo na to, kje se mišica pripenja in kje konča in kako jo lahko pokrčimo. DNS-pristop je veliko bolj funkcionalen.

Pred dvigom uteži postavimo (preko spomina centralnega živčnega sistema) podporne sklepe in segmente v funkcionalno poravnano pozicijo. Če je ena mišica v disfunkciji (šibka), je celoten stabilizacijski sistem porušen in kakovost gibanja je v kompromisu. Najpomembnejšo vlogo ima naraščanje notranjega trebušnega pritiska (Intra abdominal pressure, IAP) z dihanjem, spuščanjem diafragme, ki avtomatsko dvigne medenično dno. Vključijo se trebušne mišice (notranje in zunanje), uravnotežijo se hrbtne mišice (Spinal extensors). Šele nato lahko aktiviramo mišice za gibanje brez spremembe (decentralizacije) hrbtnih delov, medenice in prsnega koša v njihovem nevtralnem položaju.

Vesna Petrač, Strokovna sodelavka v športu, Pilates inštruktorica, Izvajalka DNS A, B in DNS Exercise I,
Psihosocialna pomoč z gibanjem, univ. dipl. soc. del. Voditeljica DNS-vadbe na ERUDIO IZOBRAŽEVALNEM CENTRU