Bodi kulturen.
Besedo ‘kultura’ načeloma dojemamo kot nekaj izrazito človeškega in včasih celo vzvišenega. Kulturni ljudje naj bi se tako spoznali na pravila obnašanja in bili vsestransko izobraženi. V antropološkem razumevanju pa je kultura veliko širši pojem; je vse, kar je človeškega, je človeški svet, ki ga določa jezik, s katerim tvorimo pojme, ki oblikujejo našo stvarnost. Brez jezika ne bi mogli razpredati o času, prostoru in vrednotah, kaj šele o umetnosti. Brez jezika bi veliko težje govorili o podobnostih in razlikah ter načrtovali skupne podvige, ki temeljijo na sodelovanju.
ERUDIO v Avstraliji.
V sredini 20. stoletja je prišlo do nastanka kulturnih študij – znanstvene discipline, ki se ukvarja s preučevanjem kultur. Že več kot dve desetletji vsaki dve leti potekajo področne konference, pomenljivo poimenovane Razpotja (Crossroads) v kulturnih študijih. Letošnje, ki je potekala v avstralskem Sydneyju, se je udeležil tudi ERUDIO. Raziskovalka Visoke poslovne šole ERUDIO, dr. Natalija Majsova, ki preučuje pomene vesoljske ikonografije, je predstavila projekt na temo kulturnih študij vesolja, ki poteka v povezavi s Kulturnim središčem evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju (KSEVT Vitanje).
Če vas zanima več o pomenu povezav med vesoljem, kulturo, jezikom in podobo, toplo priporočamo, da si za navdihujoč začetek leta ogledate filmsko znanstvenofantastično uspešnico Denisa Villeneuva Prihod (Arrival, 2016). Še je na sporedu v kinu!
Dr. Natalija Majsova, kulturologinja, raziskovalka VPŠ ERUDIO.