Lepo urejeni in lakirani nohti so eden izmed najlepših lepotnih dodatkov na vsaki ženski. Popolno manikuro lahko naredite tudi same doma, Erudio Beauty pa vam je pripravil nekaj napotkov, kako do čudovitih rok.

Zmehčajte obnohtno kožico

Roke za nekaj minut potopite v toplo vodo, ki bo omehčala obnohtno kožico in nohte, zaradi česar jih boste lažje oblikovale, očistile in odstranile obnohtno kožico. V vodo lahko kapnete nekaj kapljic eteričnega olja sivke, saj je sivka naravno zdravilo, ki obnavlja, razkužuje in neguje kožo.

Roke za nekaj minut potopite v toplo vodo.   (Foto: iStock)

Izberite lepo obliko

Trenutno najbolj priljubljena oblika nohtov je tista, ki sledi naravni obliki nohta – rahlo zaobljena in ovalna. Odločite se lahko tudi za kvadratno ali trikotno obliko nohtov, zlasti, če so vaši nohti daljši. Dolžina je odvisna predvsem od vašega okusa in življenjskega stila.

Pilite jih samo v eno smer

Ko se lotite piljenja nohtov, to počnite samo v eno smer. Če boste ves čas menjavale smer piljenja, boste ustvarile različne sloje nohta, kar lahko privede do cepljenja in lomljenja nohtov. V kolikor vam “enosmerno” piljenje še vedno povzroča težavo, vam priporočamo nakup steklene pile, ki je edina, s katero lahko noht pilite v obe smeri, hkrati pa vam noht zapre. Dobra lastnost steklene pile je tudi, da se ne obrabi.

Ko se lotite piljenja nohtov, to počnite samo v eno smer.
(Foto: iStock)

Uporabite bazni lak za nohte

Podlaki ali bazni laki za nego in učvrstitev nohtov bodo poskrbeli, da bodo vaši nohti močnejši in bolj odporni, obenem pa boste zaradi njih tudi lažje nanesle barvni lak. Ta bo zaradi podlage tudi bolj obstojen. Če so vaši nohti mehki in lomljivi, uporabite podlak, ki vsebuje proteine in/ali vitamin B. Mi vam priporočamo nakup Cosmonails izdelkov za nego nohtov, ki jih lahko kupite pri nas.

Če bi želele podaljšati obstojnost laka, vsake dva do tri dni nanesite še en sloj nadlaka.
(Foto: iStock)

Lakiranje v dveh smereh

Nohte najprej nalakirajte vertikalno, od korena do vrha nohta, nato pa s čopičem potegnite tudi vodoravno in tako zapolnite dele, kjer je barva slabša.

Dva sloja + nadlak

Marsikatera pripadnica ženskega spola se je že kdaj spraševala, ali je potrebno lak nanesti v dveh slojih. Odgovor je: da. Pri nanašanju prvega sloja je na čopiču večja količina laka, ko ga nanašate drugič, pa naj ga bo manj (pred nanosom s čopiča odstranite odvečen lak). Če želite nohte kot iz salona, pa nikar ne pozabite še na tretji sloj oziroma tako imenovani ‘top coat’. To je nadlak, ki bo nohtom dodal končni sijaj in dodatno zaščito.

Pri nanašanju prvega sloja je na čopiču večja količina laka. Ko ga nanašate drugič, pa naj ga bo manj (pred nanosom s čopiča odstranite odvečen lak).  (Foto: iStock)

Nega z oljem

Vsak dan v nohte vtrite nekaj kapljic hranljivega olja, kot je na primer olivno ali mandljevo. Olje bo okrepilo nohte, negovalo obnohtno kožico. Če so vaši nohti lomljivi in se cepijo, je odlična naravna pomoč tudi mešanica limone in medu, ki jo vtrete v nohte in pustite delovati pol ure.

Med sušenjem bodite potrpežljive

Obstajajo številni lepotni triki, ki pospešijo sušenje laka za nohte (mrzla voda, v katero potopite lakirane nohte ipd.), najboljši nasvet pa je tisti, ki vam ga dajo tudi v vsakem kozmetičnem salonu: sedite in počakajte, da se lak posuši. Vzemite si 15 minut odmora, ko ne počnete ničesar. Oblačenju, pospravljanju ali brskanju po torbici pa se izogibajte vsaj pol ure, da se lak popolnoma posuši.

Obnovite nadlak

Dobra manikura s kvalitetnim lakom za nohte bi morala zdržati skoraj en teden, preden boste morale postopek ponoviti. Če bi želele podaljšati njegovo obstojnost, pa vsake dva do tri dni nanesite še dodaten sloj nadlaka.

Nohte najprej nalakirajte vertikalno, od korena do vrha nohta. (Foto: iStock)

Pripravila: Meri Sedej, ERUDIO Beauty