Poletje se počasi zaključuje in pred nami so deževni dnevi, za katere pogosto ne vemo, kako bi jih izkoristili. Za preživljanje časa na prostem je potrebne več priprave, saj potrebujemo primerna oblačila, obutev in pelerine, vendar bo doživetje, ki ga boste omogočili otrokom, nepozabno. Med sprehodom, opazovanjem dežnih kapljic na bližnjem grmovju, skakanjem po lužah in opazovanjem mogočne reke bodite pozorni na to, da otroci ne bodo mokri oziroma če se zmočijo, skrajšajte čas sprehodov. Deževni dan je idealna priložnost, da skupaj z otrokom raziskujemo dež, njegov nastanek, pot deževnice, vrste dežja, razliko med strelo in gromom … Pojdite v knjižnico in poiščite odgovore v knjigah primernih starosti vašega otroka. V nadaljevanju je opisanih nekaj preprostih poskusov z vodo, ki bodo vam in otrokom ponudili veliko zabavnega učenja in jih boste z lahkoto izvedli tudi doma.

Kroženje vode.

Potrebujemo: prozorno posodo, vodo, folijo, glino ali plastelin in kamen.
V prozorno posodo nalijemo vodo in na sredino postavimo otok iz gline ali plastelina. Posodo prekrijemo s folijo in na vrh postavimo manjši kamenček. Vse skupaj postavimo na sonce in opazujemo, kako kroži voda.

dezevni-dnevi-blog-slika

Magični prst

Potrebujemo: poper, vodo, posodo in detergent za pomivanje posode.

img_9659

V posodo nalijemo 200 ml vode. Na vodo potresemo mleti poper. Konico prsta si namažemo z detergentom. S prstom se dotaknemo površine vode na sredini posode in opazujemo, kaj se zgodi.

 

Pretakanje med dvema posodama, povezanima z natego

Potrebujemo: 2 steklenici, krajšo cev, vodo, stol ali mizo.img_9933

V prvo steklenico nalijemo vodo vsaj do polovice. Gumijasto cev namestimo do dna steklenice z vodo. Drugi konec cevi držimo previdno v rokah in pihnemo v cev, nato pa skozi cev posrkamo vodo, kot da bi pili po slamici. Ko začutimo vodo v ustih, cev hitro vstavimo v prazno steklenico. Nato opazujemo dogajanje. Opazujte, kaj se zgodi, če steklenico z vodo postavite na mizo, prazno steklenico pa na tla.

 

  TANJA HOLCAR, dipl. vzg., Zasebni vrtec Sonček, Kamnik