Se želite dobro počutiti v svoji koži tudi v času, ko nam kar malce preveč ponagajajo sončni žarki? Ne marate “umetnih” kozmetičnih pripomočkov, za katere lahko zapravite celo premoženje? Potem bo spodnji recept za doma pripravljeno kremo pravi za vas!

 DOMAČA BOGATA KREMA za OBRAZ in TELO

Recept:

V približno ½ steklenega kozarčka dodajte:
– kakavovo maslo (ali karitejevo maslo ali oboje),
– kokosovo olje.

V drugo ½ kozarčka pa hladno stiskana olja:
– konopljino olje,
– avokadovo olje,
– olje mareličnih jedrc,
– 2 kapljici eteričnega olja prave sivke (po želji lahko tudi izpustimo),
– olivno olje,
– malinovo olje (po želji dodate za UV zaščito).

POSTOPEK priprave kreme

Karitejevo maslo (kakavovo maslo) in koksovo olje damo v stekleno posodo in le-to v manjši lonec, napolnjen z vodo, ki smo jo predhodno segreli in odstavili. Ko se vsebina počasi raztopi, jo dobro premešamo, odstavimo in ohladimo. Nato dodamo hladno stiskana olja (ne smemo segrevati). Celotno vsebino ohladimo v hladilniku, tako da se vsebina delno strdi. Med ohlajanjem večkrat premešamo in na koncu stepemo s stepalnikom. Krema je pripravljena za uporabo.

KAKAVOVO IN KARITEJEVO MASLO

Kakavovo maslo je hranljivo in obstojno. Kožo neguje in mehča. Vsebuje vitamin E, ki deluje kot antioksidant, zato kožo delno tudi varuje pred poškodbami. Tališče ima pri 35° C.

Karitejevo maslo kožo vlaži in ji vrača prožnost. Deluje protivnetno in lajša oz. zdravi brazgotine, strije, ekcem, opekline, lišaje, manjše rane, suho in razdraženo kožo. Vsebuje nenasičene in nasičene maščobne kisline, provitamin A, vitamin E in alantoin. Tališče ima pri 27° C.

Besedilo in fotografija: Klara Antoni Jančič, prof. italijanščine na ERUDIO Zasebni gimnaziji.