Valeriya Musina je tista naša ERUDIO gimnazijka, ki kljub kratkemu bivanju v Sloveniji pri pouku slovenščine posega po najvišjih ocenah. In prav takih ocen je vajena tudi v športu, s katerim je rasla najprej v svoji domovini, Rusiji, in s katerim raste naprej – v svoji drugi domovini, Sloveniji. Najverjetneje Valeriyo poznate kot plesalko v znani TV-oddaji Zvezde plešejo. Morda pa nekoliko manj kot dijakinjo ERUDIO Zasebne gimnazije?

Kako se je kot majhno dekletce privajala na novo okolje, življenje brez staršev, nove sošolce in profesorje … nam je zaupala na kratkem kofetku v času maturitetnega izpitnega obdobja, ki se tudi zanjo že približuje koncu. Valeriya držimo pesti in verjamemo vate!

Koliko časa si že v Sloveniji in komu se lahko zahvalimo, da te je pripeljal sem – plesu? Kaj te je prepričalo?

Ja, v Slovenijo sem prišla prav zaradi plesa. Preselila sem se pri trinajstih letih. V Rusiji kar dolgo nisem mogla najti soplesalca, zato sem bila, takoj  ko sta mi trenerja predlagala, da grem na preizkus v Slovenijo, takoj za. V Sloveniji mi je bilo takoj všeč, čez nekaj časa pa je tudi takrat še bodoči soplesalec sporočil, da bi plesal z mano.

Kaj potrebuje drobno najstniško dekletce, da se odloči živeti v tujini brez staršev, prijateljev, sorodnikov … So starši težko sprejeli tvojo odločitev?

Verjetno jima je bilo precej težko, ampak sta vedela, kakšna priložnost je to zame, in nista hotela, da bi jo zamudila. Mislim, da so moji stari starši težje sprejeli mojo selitev. Sicer pa moja družina ni plesna. Razen mene se nihče nikoli ni ukvarjal s plesom. Starša sta po poklicu policista.

Ko gledam nazaj, vidim, da sem morala hitreje odrasti, ampak včasih tega nisem opazila. Tudi kot otrok nisem bila nikoli preveč razigrana, vedno sem bila pridna. Res je, da zaradi selitve že dolgo nisem brezskrbna, sem pa še vedno včasih razposajena.

           

Se je bilo težko navaditi na življenje pri nas?

Na življenje v Sloveniji se mi ni bilo težko navaditi, samo na začetku sem imela domotožje, ampak ni bilo hudo. Ko sem se preselila, sem živela s plesalčevo družino, ki mi je zelo pomagala. Če sem karkoli potrebovala, so takoj vse uredili. Včasih mi je seveda bilo malo hudo in takrat sem največkrat poklicala mami, da sva malo poklepetali in me je potolažila.

Bi lahko izpostavila nekaj pozitivnih in negativnih plati življenja v Sloveniji – v primerjavi s tvojo domovino? Kako je potekalo tvoje prilagajanje novemu okolju?

Nisem imela večjih preglavic, spomnim pa se prvega dneva v šoli. Ko sem se pripeljala, so učenci stali ob stekleni steni pri vhodu in vsi strmeli vame. Takrat sem celo pomislila, da bi sedla nazaj v avto in se s prvim letalom vrnila domov. Ampak že isti dan sem ugotovila, da imam zelo prijetne sošolce, ki so mi kasneje zelo pomagali.

Ker sem edinka, sem se morala navaditi tudi na polno hišo, saj je imel soplesalec še dve sestri (ena od njiju je prav tako obiskovala ERUDIO zasebno gimnazijo). Živeti v veliki družini pa se je kasneje izkazalo kot nekaj pozitivnega, saj mi nikoli ni bilo dolgčas.

Moram tudi omeniti, da sem potrebovala nekaj časa, da sem se navadila na počasnejši tempo življenja. Ko sedaj obiščem Moskvo, mi pravijo, da sem čudna, ker se mi vse in vsi zdijo prehitri. Ampak moram priznati, da včasih vseeno pogrešam moskovsko dinamiko.

Valeriya – ERUDIOVKA.

Slovenske besede brez težav prihajajo iz tvojih ust. Najbrž nisi imela veliko težav z učenjem jezika?

Hvala! Ne, učenje jezika mi ni povzročalo večjih težav, saj sta si ruščina in slovenščina precej podobni, samo navaditi se je treba. Lahko bi rekla, da sem se bila primorana hitro naučiti jezika, saj sem tukaj takoj šla v šolo in tudi vsi treningi so bili v slovenščini. In če si 24 ur v okolju, kjer vsi govorijo drug jezik, se kar hitro naučiš. Pomagala mi je tudi šola, ki mi je omogočila dodatne ure z učiteljico, ki je sicer prav tako prihajala iz Rusije, ampak je že nekaj časa živela tukaj in je dobro znala slovensko.

 Kako si postala ena od zvezd v oddaji? Zakaj sodelovanje v oddaji Zvezde plešejo in kakšni so bili tvoji plesni začetki?

Hvala, profesorica, ampak nisem postala zvezda, temveč samo profesionalna plesalka v oddaji 😉 O vsem pišem, da se je zgodilo po naključju, in tako je tudi bilo. Tako kot ostale plesalce so tudi mene poklicali, če pridem na avdicijo in sem seveda bila za, ne glede na maturo in druge obveznosti, saj nikoli ne veš, če boš še kdaj dobil tako priložnost. Čez nekaj časa po avdiciji so mi sporočili, da so me izbrali in sem postala ena od dvanajstih profesionalnih plesalcev v oddaji. Pol je pa zacelo dogajati 🙂 Moram reči, da sem res uživala v vsem tem in je bil ta projekt ena lepa izkušnja.

Od oddaje pričakujem neko novo pozitivno izkušnjo v mojem življenju, ki mi bo pripomogla tudi k osebnostni  in profesionalni rasti. Upam, da bom gledalcem približala latinskoameriške in standardne plese ter njihovo raznolikost, saj ima vsak ples svojo zgodbo in emocijo. Ker trenutno nimam soplesalca, sem se v celoti posvetila projektu.

V svet plesa sem prišla naključno. Mami se je odločila, da me bo peljala v nek krožek, izbrala je tistega, v katerem so bili treningi zvečer, da me je lahko peljala po službi in da niso bili predaleč od doma. Zelo sem ji hvaležna, da se je takrat odločila prav za latinskoameriške in standardne plese.

Zvezde plešejo. Vir fotografije: arhiv POP TV-ja.

Zvezde plešejo, druga oddaja. Foto Miro Majcen. Vir: arhiv POP TV-ja.

Zvezde plešejo. Vir fotografije: arhih POP TV-ja.

Letos si zaplesala tudi kot naša maturantka in zdaj te čaka še sklepni del na naši gimnaziji, matura. Kam se nameravaš vpisati naprej?

Ja, res je, letos imam kar pomembno in naporno leto. Zaključujem ERUDIO zasebno gimnazijo in se nameravam vpisati oz. sem se že vpisala na fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo smer biokemija. Upam, da mi bo uspelo maturo čim bolje opraviti.

Vrnitev v Rusijo po končanem šolanju – da/ne?

Nikoli. Rada grem domov, da se malo sprostim in vidim družino, vendar si ne predstavljam, da bi se vrnila in spet živela v Rusiji.

Kdo je Valeriya Musina in kdo si, ko nisi ERUDIO dijakinja?

Lahko bi se opisala z besedami ruskega pisatelja Tolstoja, ki pravi, da ne obremenjuj druge s tem, kar lahko narediš sam. Sem samostojna, delavna, prijazna, komunikativna, družabna … Po horoskopu sem dvojček, zato se mi lahko kar hitro spremeni razpoloženje, a se tudi dokaj hitro prilagajam na nove okoliščine. Če se najde kakšna urica prostega časa, se veselim kave s prijatelji. Včasih si vzamem čas zase, takrat rada kaj ustvarjam. Z veseljem tudi kuham in še posebej pečem. Pravijo, da mi to kar gre. Seveda hodim tudi v klube, ampak se to bolj redko zgodi.

Ko nisem ERUDIO dijakinja, sem plesalka in še pred kratkim sem ves čas preživljala v dvorani. Najprej sem tekmovala, nato so se zgodile Zvezde plešejo. Približno pol leta nazaj sem se odselila na svoje, preselila sem se v Ljubljano, tukaj imam najeto stanovanje. Pred tem sem pa živela pri soplesalcu z njegovo družino, ki mi je zelo pomagala pri selitvi v Slovenijo.

Valeriya Musina, Slovenka, Rusinja, ERUDIOVKA. Vir fotografije: arhiv POP TV-ja.

Kaj pa ljubezen? Si zaljubljena? So ti bolj všeč slovenski ali ruski fantje 🙂?

Fanta še nisem našla in trenutno tudi nisem zaljubljena. Sicer pa menim, da nacionalnost ni pomembna. Ko bom našla fanta, bom tudi povedala, kakšni so mi všeč 🙂

Kako bi opisala soplesalca iz oddaje?

Miha je zelo priden in delaven, vidi se, da je športnik. Poglobi se v vsak korak, zelo je natančen in želi vedeti vsako malenkost. Zahteven je do sebe, zato ne nadaljuje, dokler ni prepričan, da je usvojil določen gib. Zna biti tudi zabaven, zadnjič me je res presenetil, ko je prinesel harmoniko na trening.

 Kako in kdaj je ERUDIO postal tvoj dom?

ERUDIO Zasebno gimnazijo mi je priporočila prijateljica. Zame je ERUDIO prava odločitev iz več razlogov: ob vpisu na šolo sem se aktivno ukvarjala s plesom in šola mi je omogočala, da sem kljub napornim treningom brez težav opravljala šolske obveznosti, prav tako mi je bil omogočen vpis, čeprav zaenkrat še nimam slovenskega državljanstva. Prepričana sem, da takšne prilagodljivosti, kot mi je bila omogočena na ERUDIO Zasebni gimnaziji, ne bi imela nikjer, zato je bila in je ta šola idealna zame in za vse s podobnimi »težavami«.

Si danes bolj Slovenka ali Rusinja? 🙂

Slovenka ali Rusinja? To se tudi sama sprašujem 🙂 Odvisno od situacije … Rusinja v Sloveniji in Slovenka v Rusiji, ampak s tem ne mislim nič slabega. Nimam slabih izkušenj zaradi selitve iz oz. v drugo državo, sem pa pač povsod nekaj posebnega 🙂

Valeriya hvala za čas in hvala, da si naša. Lepo te je bilo imeti v klopeh naše gimnazije in upamo, da bo tudi v bodoče (ko boš že pridna študentka) še velikokrat “padla kakšna skupna kavica” 🙂 Držimo pesti za številne maturitetne točke.

Pogovarjala se je Nataša Muršec, profesorica slovenščine na ERUDIO Zasebni gimnaziji.