13. november je mednarodni dan prijaznosti, ki ga v Sloveniji zaznamujemo zadnjih nekaj let, sicer pa mednarodni dan prijaznosti obeležujemo že od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, Združene države Amerike in Singapur.

Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu.

Sloveniji je leta 2017 mednarodni dan prijaznosti predstavil Humanitarček, ko je večja mesta preplavil z rumenimi rožami po vzoru tujih držav. Leto kasneje pa je začel s kampanjo barvanja kamenčkov dobrih misli, s katerimi poskušajo ljudem polepšati dan. Tako so kamenčki postali zaščitni znak tega dneva v Sloveniji. 

»Siv neugleden kamenček, oblečen v barve in s pozitivnimi mislimi preverjeno nariše nasmeh na obraz prav vsakemu. Poleg tega pa je bistveno trajnejši od rumenih rožic,« pojasnjujejo.

Tudi na ERUDIO zasebni gimnaziji smo barvali kamenčke in s tem vsaj malo pripomogli k prijaznejšemu svetu. To je čudovit način, kako deliti prijaznost in pozitivnost v svojem okolju. Vsak poslikan kamenček predstavlja majhen žarek svetlobe in drobna dejanja, kot je to, združijo ljudi in ustvarijo prijaznejšo skupnost.

Lea Stritih, prof. slov.