Društvo starodobnikov Kamnik je pod vodstvom predsednika Miroslava Vrhovnika že šestnajstič zapored v Sloveniji organiziralo EVROPSKO SREČANJE STARODOBNIKOV, ki je potekalo od 19.-21. 5. 2017.

SODELOVANJE Z ERUDIO VISOKO ŠOLO ZA TRAJNOSTNI TURIZEM

Letos se je društvo povezalo z dvema zelo atraktivnima lokacijama v okolici Kamnika, ki že s svojim ambientom navdušujeta številne obiskovalce: Eko resort pod Veliko planino in Arboretum Volčji Potok.
Povabilo Visoke šole za trajnostni turizem ERUDIO k sodelovanju ni bilo naključno. Tovrstni dogodki še kako sovpadajo s filozofijo razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji.

Naloga študentov Visoke šole za trajnostni turizem Erudio je bila jasna. S svojo soudeležbo naj bi v okviru predmeta Turizem in rekreacija na podeželju pod vodstvom mentorice, mag. Renate Mavri, pripravili popis vseh udeležencev na Evropskem srečanju starodobnikov, pridobili vse potrebne tehnične podatke in zanimive zgodbe iz življenja ljubiteljev starih avtomobilov. Dodeljena jim je bila vloga informatorjev in poročevalcev z uradnega dogodka, ki je bil 19. 5. 2017 v Eko resortu pod Veliko planino.

               

Naši študentje so pripravili fotoreportažo prispelih vozil, opravili intervjuje z lastniki starodobnikov, sodelovali pa so tudi pri slavnostni otvoritvi dogodka. Pred slavnostnim prerezom traka sta nas nagovorila župan občine Kamnik, g. Marjan Šarec, in predsednik državnega zbora, dr. Milan Brglez.

DOGODEK OTVORILA ŽUPAN MO KAMNIK, MARJAN ŠAREC, IN PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA, DR. MILAN BRGLEZ

Evropsko srečanje starodobnikov sta v petek, 19. 5. ob 20. uri, uradno in po protokolarnih pravilih s prerezom zelenega traka otvorila župan MO Kamnik, Marjan Šarec, in predsednik državnega zbora, dr. Milan Brglez, v družbi lastnika Eko resorta pod Veliko planino, g. Matjaža Zormana, predsednika Društva starodobnikov, g. Miroslava Vrhovnika, in predsednika Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, mag. Janka Uratnika.

Po krožnem ogledu Eko resorta pod Veliko planino , ki je na ogled postavilo poleg eko hišic tudi čudovite primerke starodobnih vozil, so se župan MO Kamnik, predsednik državnega zbora in lastnik Eko resorta pod Veliko planino vsak v svojem starodobnem vozilu odpeljali na panoramsko vožnjo. Izrazi na njihovih obrazih so nam razkrili navdušenje nad starodobniki. Še posebej je bil navdušen dr. Brglez, ki mu je bila zaupana naloga, da z ročnim vžigom v tek požene motor njemu dodeljenega starodobnika.

Študentje so se po dogodku pod vodstvom mentorice, mag. Renate Mavri,  dogovorili o obliki izdelave opisnih kartonov starodobnikov.

LJUBEZEN DO STARODOBNIH VOZIL POVEZUJE STARO IN MLADO

Navkljub grenkemu priokusu zaradi članka o Eko resortu pod Veliko planino , objavljenega v časopisu Delo dan pred dogodkom, je bilo opaziti, da so lastniki starodobnikov med seboj zelo povezani in da nič ne more skaliti nesebične ljubezni do starodobnih vozil.

Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti g. Matjažu Zormanu in vodji resorta, gospe Barbari Bešter, saj sta v zelo natrpanem urniku našla čas za študente ERUDIO Visoke šole za trajnostni turizem in jim predstavila svojo zgodbo o nastanku in delovanju te čudovite eko vasice pod Veliko planino.

Poročilo pripravila: Zvezdana Gorenčič Novljan.

Foto arhiv:
– Uroš Zalar,
– Brin Novljan,
– Zvezdana G. Novljan,
– Marko Slapnik,
– Staša Destovnik.