‘Preživeli’ smo prvi mesec v letu. Mesec, ko se počasi začne kristalizirati, koliko izmed naših novoletnih zaobljub bo zopet ostalo samo na papirju in koliko izmed njih bo vendarle obrodilo sadove. V času, ko se vse bolj zavedamo pomena vseživljenjskega učenja,  se na seznamu pogosto znajdejo tudi odločitve o dodatnem izobraževanju. Za usklajevanje obiska izobraževalnih  programov z ostalimi obveznostmi, kot so služba, družina itd. je potrebno veliko volje in prilagajanja. Zato so ključnega pomena motivi, ki nas pri odločitvi vodijo. Tokrat nas je zanimalo, kaj so glavni viri motivacije za učenje tujih jezikov. Pobrskali smo v našem arhivu tečajnikov in zbrali najpogostejše razloge, ki jih naši udeleženci izobraževanj navajajo za učenje.

VSE ZA KARIERO

Eden izmed pomembnejših razlogov je gotovo uporaba jezika na delovnem mestu. Tukaj se najpogosteje znajdeta angleščina in nemščina, bodisi gre za spremembo delovnega mesta, možnost napredovanja ali željo po večji konkurenčnosti na trgu dela. Prav tako nam niso tuje zgodbe tečajnikov, ki nam zaupajo, da  jih je za učenje jezika  vzpodbudil občutek sramu, ob tem ko vsakič, ko se na telefonu izpiše tuja telefonska številka, v paniki prosijo sodelavca, da namesto njih prevzame klic.

S TREBUHOM ZA KRUHOM

Iskanje nove zaposlitve se pogosto pokriva s selitvijo v tujino. Večina naših tečajnikov se v iskanju nove službe odpravi v našo severno sosedo, Avstrijo. Nekatere izmed njih nove priložnosti tam že čakajo. Pred odhodom je potrebno urediti samo še eno malenkost – izpiliti znanje nemškega jezika in si dokazati, da je nemščina veliko več kot le ‘piflanje’ der, die, das na pamet.

VRNITEV V ŠOLSKE KLOPI

Kar nekaj izmed naših tečajnikov je tudi študentov, ki se po mnogih letih ob delu zopet vračajo v formalno izobraževanje. Razlog za največ trebušnih krčev je pri nekaterih ravno predmet terminologija iz tujega jezika, sploh če danega jezika v dolgih letih izven šole niso imeli priložnosti uporabljati. Preden zagrizejo v strokovno terminologijo, se mnogi odločijo zbuditi svoje znanje jezika. Slednje se na njihovo presenečenje izkaže za veliko bolj zabavno aktivnost,  kakor se spomnijo iz svojih šolskih dni.

UČENJE ZA DUŠO

V tej kategoriji se najpogosteje znajde španščina, ki na splošno velja za jezik, ki ljudem ‘lepo zveni’. Prav tako se znanje tega jezika obrestuje pri potovanjih na mnoge privlačne destinacije. Brez dodatnih motivov kot je ljubezen do samega jezika, se udeleženci včasih odločajo tudi za ruščino, ki se nam zdi dovolj ‘eksotična’, ampak nam je kot predstavnica slovanskih jezikov še dovolj blizu, da motivacija pri učenju ne popusti prehitro.  

Ne glede na to kakšne razloge imate za učenje jezika, ob zadostni motivaciji nobeno učenje ne bo pretežko, četudi bo potrebno nekaj fleksibilnosti z usklajevanjem ostalih zadolžitev.

Kaja Založnik, ERUDIO jezikovni tečaji.