Huh, pa je mimo – december, najlepši in hkrati z vsemi obveznostmi napolnjen mesec. Če ste si naredili spisek novoletnih zaobljub, morate nanj obvezno dodati tudi to: bolj zdravi možgančki. 

Mesec januar je na naši gimnaziji precej pester, zaključujemo namreč prvo ocenjevalno obdobje, zato vse moči vlagamo v izboljševanje in popravljanje ocen. Da bi si zapomnili čim več snovi, morajo biti naši možgani spočiti in nahranjeni. Kako skrbimo za naše možgančke?

1. Veliko vadimo (ne samo matematičnih izračunov)

Vadba pospešuje pretok krvi po celem telesu. Tako v možgane pod njenim vplivom pride več krvi, s tem hranljivih snovi ter kisika, kar okrepi njihovo delovanje.

2. Zelo radi plešemo

Mogoče bo videti smešno, a res veliko plešemo. Če bi resnično radi okrepili miselne sposobnosti, izberite fizično aktivnost, ki ne koristi le telesu, temveč vključuje tudi delovanje možganov. Ples lahko prepreči degenerativne spremembe v možganih, ki vodijo v demenco. 

3. Iščemo asociacije

Po navadi za zapomnitev različnih stvari uporabljamo le sluh in vid, pozabljamo pa, da so tudi okus, vonj in dotik zelo močni stimulatorji spomina. Ko recimo spoznate nekoga, si boste njegovo ime lažje zapomnili, če boste ob srečanju uporabili več čutov, prav tako bo ta oseba dlje časa ostala v vašem spominu. Hmmm … Pitagorov izrek ima okus po … 

4. Med počitnicami si povečamo plastičnost možganov

Plastičnost možganov pomeni, kako hitro in učinkovito se nevroni v možganih med seboj povezujejo. Bolj kot jih uporabljamo, močnejši postajajo. To lahko storimo tako, da izkušamo nove stvari, premagamo strah ali poiščemo nov učni izziv.

Ob vsem tem pa ne pozabimo na kakovostno prehrano, ki naj vsebuje veliko vitamina B12. 

Če ste tudi v januarju zelo zaposleni, ne skrbite. Tako hitro kot je minil praznični december, bo minil tudi turobni januar. Ne pozabite na svoje možgančke ter fizično in duševno zdravje. 

Ste vedeli, zakaj sami sebe ne moremo žgečkati? Ker možgani pričakujejo dotik. Poizkusite. 😉