Narava nam omogoča veliko ustvarjalnosti tudi v vročih poletnih dneh. Ko nam težave povzročajo vroči dnevi, se lahko ohlajamo tudi na naraven način – s sprehodom v gozd, kjer smo lahko tudi ustvarjalni.

Poletje je letni čas, ki se ga vsi zelo veselimo. In prav je tako. Sonce ima veliko pozitivnih učinkov na naše življenje – omogoča nastajanje vitamina D, kar krepi naš organizem (kosti) in pozitivno vpliva na naše splošno počutje in razpoloženje.

Kljub temu da je sonce pravzaprav vir življenja, je dobro, da poznamo preventivne ukrepe za varno bivanje na prostem v času vročih poletnih dni, še posebej če imamo v svoji družbi otroke.

KDAJ NA SONCE?

Pomembno je, da jih že v njihovi mladosti navajamo na ure, ob katerih se je priporočljivo gibati na prostem: do 10. ure dopoldne in po 16. uri popoldan. Da bi si otroci lahko lažje predstavljali, kdaj je čas, da se skrijejo v senco, jim razkrijemo način, kako to ugotoviti brez ure.

Kadar je naša senca krajša od nas, je čas, da se skrijemo pred soncem. Iz te informacije lahko razvijemo pravo raziskovanje za mlade nadobudneže.

OBRIŠIMO SVOJO SENCO!

Otroci lahko obrišejo našo ali pa senco drugih otrok,  senco avta, hiše, različnih predmetov v jutranjih urah in jih potem spremljajo skozi dan.

Odgovor je narava.

POKRIJMO SE “Z GOZDOM”

Kam pa pobegniti pred vročino in močnim soncem? Pred pobegom se moramo temu primerno pripraviti: popiti nekaj tekočine in jo po potrebi vzeti tudi s seboj, se namazati s sončno kremo visokega zaščitnega faktorja ter poiskati pokrivalo in sončna očala. In pot pod noge proti – gozdu. Le ta nam omogoča naravno senco in nam vedno znova postreže z neskončno idejami. Se je tudi vam že zgodilo, da ste doma pozabili pokrivalo? Gozd nam ponuja tudi to. Tako lahko v naravi najdemo pokrivalo,  ki pokrije tako ušesa kot tudi vrat. Kar poglejte nas, kako moderni smo z gozdnimi čepicami 🙂

Narava nas lahko tudi zaščiti.

Narava nas lahko tudi zaščiti – pokrije nas z gozdom.

SONCE V OKVIRU

Gozd nam resnično omogoča veliko ustvarjalnosti. Včasih resnično ne potrebujemo drugega, saj imamo na dosegu roke prav vse, kar potrebujemo za razvijanje lastne domišljije in domišljije naših malčkov.  Če želimo, jih lahko tudi usmerimo v določene dejavnosti, kot je npr. ustvarjanje sonca v okvirju iz naravnih materialov, kot smo jih sami (fotografija spodaj).

Naj bo poletje prijetno, varno in zabavno!

Pripravila: Katarina Juhart, Zasebni vrtec Sonček, Kamnik.