NEGA KOŽE

V torek, 5. 9., smo se dijakinje in dijaki udeležili predstavitve ERUDIO BEAUTY. Predavanje sta vodili Karin Škufca in Mary Sedej. Predstavili sta nam, kaj vse ERUDIO BEAUTY ponuja:  makeup, nego in oblikovanje nohtov, masaže … In ker nam današnji tempo življenja ne prizanaša s časom, lahko na ERUDIO BEAUTY vse izdelke za nego tudi kupimo (in tako prihranimo tako čas, denar in se, nenazadnje, izognemo gnečam v velikih trgovskih središčih.

 

Naš obisk smo začeli s pogovorom o negi kože. Izvedeli smo, da vsak produkt za obraz ni  primeren za vsak tip kože. Zato se je najprej potrebno prepričati, ali je naša koža mastna, mešana ali suha in nato izbrati izdelke, ki jo bodo pravilno negovali.

Tip kože določa količina maščobe, ki jo naša koža proizvaja in izloča. V veliki meri pa nanj vplivajo tudi geni, hrana, ki jo uživamo, morebitne zdravstvene težave (posledično zdravila), seveda pa tudi naš stalni spremljevalec – stres.

KAKO DOLOČITI SVOJ TIP KOŽE?

Če ne vemo, kakšen je naš tip kože, lahko to ugotovimo s preprostim testom. Obraz najprej umijemo in rahlo obrišemo. Vzamemo papirnato krpo (brisačko) in jo narahlo pritisnemo na različne obrazne cone: na lice, čelo, nos in brado.

MASTNA KOŽA

Če imate mastno kožo, se bo papirnata brisačka prilepila na kožo in se malo obarvala, saj bo  posrkala maščobo, ki jo koža izloča. Mastno kožo lahko prepoznamo tudi po tem, da se ves čas svetlika in je lahko hitro videti umazana. Pore so razširjene in se rade mašijo, pogosto pa so prisotne tudi akne in ogrci.

SUHA KOŽA

Če se papirnata brisačka ne bo prilepila na kožo, saj ne bo zaznala maščobnih delcev, pomeni, da imate suho kožo. Suha koža je običajno videti napeta, polna drobnih gubic, in se rada lušči.

MEŠANI TIP KOŽE

Če pa je vaša koža mešana, bo papirnata brisačka posrkala maščobo samo na določenih delih obraza, na tako imenovani ‘T coni’: po celotnem delu čela, nosu in bradi. Mešana koža je kombinacija suhe in mastne kože, zato zahteva intenzivnejšo nego obraza  na izsušenih delih,  ponavadi licih.

Ne glede na to kakšen tip kože imamo,  je nega kože zelo pomembna, da naša koža ostaja zdrava, sijoča in nanjo lažje nanesemo ličila.

NEGA OBRAZA

Najprej odstranimo ličila s pomočjo čistilnega mleka ali micelarne vode. Ostanke odstranimo z vlažno gobico ali pa speremo s toplo vodo. Nato nanesemo čistilni gel, ki odpira pore in odstrani ostale nečistoče s kože. Sledi nanos tonika, ki kožo osveži in zapre pore. Še preden se tonik posuši, nanesemo kremo za obraz.

NE POZABIMO NA PILING!

Zelo so nam tudi priporočili, da enkrat tedensko uporabimo piling, ki s pomočjo zrnc mehansko odstrani odmrle celice in pospeši prekrvavitev, ali masko, ki globinsko očisti nečistoče na obrazu.

IZBIRA USTREZNEGA PUDRA

Sledil je pogovor o pudrih. Pomembno je, da pri nakupu pudra odtenek poskusimo na čeljustnici in ne na dlani, saj je tam odtenek kože drugačen. Če se puder na dnevni svetlobi zlije z našo kožo, smo izbrali pravega.

LIČENJE 

Karin Škufca je nato na naši sošolki demonstrirala dnevni makeup in pokazala pravilno nanašanje ličil ter pravilno izbiro čopičev.

Za nanos tekočega pudra je izbor čopičev zelo raznolik. S ploščatim čopičem dosežeš največjo prekrivnost. Gobice zabrišejo vse sledi robov tekoče podlage in ustvarijo najbolj naraven videz, zato so primerni za bolj prekrivne podlage. Za puder v prahu so najbolj primerni veliki in mehki čopiči. Za rdečila za lica je na izbiro zopet veliko število različnih čopičev. Najbolj pogosti so navadni, polkrožni, ki so manjše različice čopičev za puder. Tudi za oči je na izbiro veliko različnih vrst čopičev. Najbolj pogosti so čopiči za zabrisovanje, ploščat čopič za nanašanje senčil in prirezan čopič, s katerim nanašamo črtalo za oči.

Ličenje.

KAJ PA LIČILA?

Poleg kvalitetnih čopičev potrebujemo kvalitetna ličila. Velikokrat se ne zavedamo, da nekatera ličila vsebujejo snovi, ki so škodljive ali nevarne za kožo. Kemikalije v kozmetiki polepšajo njihov vonj, videz, podaljšajo rok uporabnosti in izboljšajo nekatere lastnosti. A so istočasno tudi zdravju nevarne: ne le da lahko dražijo kožo, motijo človekovo hormonsko ravnovesje in vplivajo na imunski sistem, so tudi rakotvorne in strupene – mednje sodijo kemikalije, imenovane parabeni. Preprečujejo razrast mikroorganizmov, zato se uporabljajo kot konzervansi predvsem v kozmetičnih izdelkih.

NEGA ROK

Kasneje smo se posvetili negi rok. Mary Sedej je na sošolki demonstrirala popolno nego rok. Najprej ji je nanesla piling, ki ga je nato izprala z vodo. Potem je dala roki v parafinsko kopel in si nataknila posebne rokavice, ki so pomagale, da je toplota prodrla globoko pod kožo. Parafinska kopel poveča elastičnost kože, pospeši prekrvavitev kože in nas zaščiti pred mrazom in izsušitvijo kože.

Na predavanju smo spoznali, kako pomembna je nega kože tako na obrazu kot na dlaneh, se podučili, kako izbrati prava ličila, kako uporabljati različne čopiče in česa se pri kozmetiki izogibati. Iz učilnice smo skoraj vsi odšli z gladkimi in dišečimi dlanmi ali pa sčudovitim makeupom.

In ne mislite, da so predavalnico okupirala le dekleta – ogromno znanja o negi imajo tudi naši sošolci 😉

Če želite uživati (vsaj toliko, kot smo mi) in se ob tem naučiti ogromno novega, pokukajte na spletno stran ERUDIO BEAUTY ali pa si preberite zapis na straneh ERUDIO IC BLOGA.

Poročilo pripravili: Klara Satja in Neža Ru, dijakinji ERUDIO Zasebne gimnazije.