Ste se sporekli zaradi neopravljenih hišnih opravil?

Je tvoja »bestfriendica« čez noč postala tvoja največja sovražnica? Mediacija lahko pomaga rešiti težave in ohraniti topel odnos s starši, z otroki, vrstniki, (poslovnimi) partnerji …

Kaj je mediacija?

Mediacija je alternativni način reševanja sporov s pomočjo ene ali več nevtralnih oseb.

Je tehnika obvladovanja, prepoznavanja oz. upravljanja konfliktov, primerna za vse starosti. Zelo pomembna je v mladostništvu, saj mladim pomaga prepoznati konflikt in ga pomaga rešiti na primeren način in v ustreznem trenutku. Različne mediacijske tehnike nas naučijo, kako se s problemom soočiti.

Ali res isto stvar vedno vidimo/mislimo/dojemamo enako? (preberi napis neposredno na majici in nato še v zrcalu) 

zrcalo

Vir: http://www.zbudise.net/blog/2008/01/opticne-iluzije-prevare/

Mediacija v vzgojno-izobraževalnem procesu

Mediacija (zavedna in nezavedna) je vodilo vsakdana vzgojno-izobraževalnih procesov in največkrat poteka med mladostniki in odraslimi, velikokrat pa tudi med mladostniki samimi. Da bi bila takšna vrsta mediacije karseda učinkovita, je potrebno mladostnike naučiti tehnik obvladovanja in prepoznavanja konfliktov, s čimer se naučijo v nepredvidenih (konfliktnih) situacijah ustrezno reagirati.

Mladi tako lažje prepoznajo in razumejo, kako lahko drugim osebam (in sebi) pomagajo pri rešitvi spora.

Šolska mediacija pomaga učencu pri:  repoznavanju različnih čustev, konfliktov, dejavnem reševanju problemov (ki so največkrat posledica neustreznih odnosov in vedenja), pomaga pri odpravi škodljivih posledic neupoštevanja dogovorjenih vrednot in pravil,  pri uravnavanju in reševanju sporov ter odpravljanju vzrokov različnih težav.

Se ti je že zgodilo, da si napačno razumel sporočilo sošolca? Morda so besede, s katerimi si ga želel  “spraviti v dobro voljo” dosegle ravno nasproten učinek?

Bistveni vidik mediacije v šoli (med mladimi) je drugačen pogled na reševanje konfliktov in prevzemanje odgovornosti (mladostniki se naučijo ustrezno reagirati in prevzeti odgovornost za svoja dejanja). Naučijo se mirnega reševanja sporov, samokritičnosti, odgovornosti in socializacije, spoznajo, da svet ni en, svetov je več. Kot je več oči, ki svet opazujejo.

 


Erudio mediatorji

Koliko lažje je rešiti spor, če nanj pogleda »nekdo od zgoraj« – torej nekdo, ki vanj ni čustveno vpleten, smo spoznavali tudi pri urah OIV, kjer so dijaki 1. letnika pomagali Kekcu in Rožletu ohraniti prijateljstvo, hkrati pa ugotovili, da lahko »best friendi« ostanemo/jo tudi, če se kdaj sporečemo zaradi stvari, ki se na prvi pogled zdijo velike, če pa nanje pogledamo z razdalje ali pa s pomočjo tretje osebe, spoznamo, da smo velikokrat »naredili iz muhe slona«.

14233732_1254193844612327_40939154_o

Vir prikazne fotografije (rokovanje)

NATAŠA MURŠEC, prof. Erudio zasebne gimnazije, certif. mediatorka