NEGA KOŽE V ZIMSKIH MESECIH

V zimskem času moramo še posebej poskrbeti za nego predela okoli oči, saj je koža na omenjenem področju do sedemkrat tanjša in zato še toliko bolj občutljiva. Olja, ki jih uporabimo pri izdelavi naravne kreme za okoli oči, poskrbijo za prožnost in zadrževanje vlage v koži in delujejo kot naravni antioksidant. Priprava ni zahtevna, vsebuje pa same naravne sestavine. Kremo shranjujemo na suhem, v temnem prostoru in jo porabimo v 3 mesecih. Vtiramo (“mažemo”) jo zjutraj in zvečer z nežnimi gibi, na koncu rahlo “potapkamo” z blazinicami prstov in s tem dodatno prekrvavimo področje okoli oči.

KREMA ZA KOŽO OKOLI OČI

Sestavine:

  • 1 čajna žlička (čž) čebeljega voska,
  • 1 čž kokosovega olja (hladno stiskanega, ekološke pridelave),
  • 1 čž orehovega olja (hladno stiskanega, ekološke pridelave),
  • 1 čž rožne/destilirane vode.

Navodila za izdelavo:

Na vodni kopeli  v kokosovem olju stopimo čebelji vosek. Nato dodamo orehovo olje in rožno/destilirano vodo. Vse skupaj premešamo, najbolje s stekleno palčko, in nalijemo v stekleno oz. plastično posodico (velikosti 15-20 mL).


Tudi v zimskem času se potimo, zato moramo poskrbeti za svežino. Raje kot po umetnih, sintetičnih dezodorantih, posezimo po darovih iz narave in si sami pripravimo naravni dezodorant.

Priprava je enostavna, potrebno je le malo spretnosti in veselja do mešanja. Za suhost kože pod pazduho poskrbi koruzni škrob, ki vpija vlago, soda bikarbona (kemijsko natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3), ki ima rahlo bazičen pH, ter eterično olje poskrbita, da se ne razvijejo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Kokosovo olje pa poskrbi za mehkobo in prožnost kože.

NARAVNA DEZODORIRANA KREMA

Sestavine:

  • 30 g sode bikarbone,
  • 30 g koruznega škroba,
  • 40 g kokosovega olja (hladno stiskanega ekološke pridelave),
  • eterično olje po izbiri.

Navodila za izdelavo:

Pomešamo sodo bikarbono in koruzni škrob. Dodamo stopljeno kokosovo maslo in vse skupaj premešamo, da dobimo gladko zmes. Na koncu dodamo 10-15 kapljic naravnega eteričnega olja (najbolje s svežim vonjem po limonski travi ali sivki).

Prijetno počutje tudi v hladnejših mesecih vam želim!

Dominika Švajger, prof. kemije in biologije na ERUDIO zasebni gimnaziji.