Čas dopustov in topli poletni meseci se počasi zaključujejo, mi pa se vračamo na ustaljene (delovne) tirnice. Zakaj ne bi počitniškega razpoloženja prenesli v naše domove in službe? Se sprašujete kako?

Narava nam bo tudi tokrat priskočila na pomoč s koncentriranimi aromatičnimi olji, ki jih iz različnih rastlin in plodov pridobivajo na različne načine. Pomembno je, da smo pri nakupu previdni. Najboljši način pridobivanja olj so: parna ali vodna destilacija oz. hladno stiskanje (če je mogoče z ekološkim certifikatom).

Pri uporabi eteričnih olj pa velja tudi velika mera previdnosti, saj lahko povzročijo alergije oz. preobčutljivostne reakcije, zato jih je smiselno (kadar jih nanašamo na kožo) uporabljati v kombinaciji z drugimi olji, kot je na primer mandljevo ali olivno hladno stiskano.

NEKAJ OSNOVNIH OLJ IN NJIHOVA UPORABA:
1. ETERIČNO OLJE SIVKE – POMIRJA IN SPROŠČA TELO IN DUHA

Uporaba sivke je zelo široka. Lahko jo uporabimo kot pršilo, ki ga pripravimo z vodo, v katero dodamo nekaj kapljic eteričnega olja sivke in si tako pričaramo sproščujoče okolje. Pršilu lahko dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja sladke pomaranče. V obliki peelinga za telo uporabimo grobo mleto himalajsko sol (250 g) in 10 kapljic eteričnega olja sivke in limone. Isti pripravek lahko uporabimo tudi kot kopel.

Eterično olje sivke lahko dodamo tudi v pralni stroj. S pomočjo sode bikarbone (4 žlice) in 5 kapljic sivke si lahko pripravimo dezodorant ali pa sivko dodamo olivnemu olju in ga uporabimo za masažo.

2. EVKALIPT – BLAGODEJNO DELUJE NA DIHALNI APARAT 

Pripravimo si lahko inhalacije s sodo bikarbono (ena žlica), vrelo vodo (1 liter) in 5 kapljicami evkalipta. Uporabimo ga lahko tudi pri pripravi kopeli ali poživitveni masaži z mandljevim oljem.

3. ETERIČNO OLJE ROŽMARINA – IZBOLJŠUJE KONCENTRACIJO IN POMNJENJE, ČISTI ZRAK IN SPROŠČA MIŠIČNO NAPETOST

Uporabite ga lahko enako kot sivko v obliki pršila za prostor, kot masažno olje ali kot sredstvo proti prhljaju. Nekaj kapljic rožmarina dodamo  mandljevemu olju in uporabimo za masažo.

4. LIMONA – IZBOLJŠUJE KONCENTRACIJO IN POŽIVLJA

Eteričnih olj in načinov njihove uporabe je nešteto, zato predlagam, da sami ugotovite, katero ustreza vašim težavam in na kakšen način.

Pa veliko užitkov 😉

Pripravila: Klara Antoni Jančič, prof. italijanščine na ERUDIO Zasebni gimnaziji.