Pri predmetu Osnove gastronomije je naš študent Žiga Hvala za udeležence izvedel vodeno degustacijo vin. Žiga prihaja iz gostinske družine, pomagati je začel že kot otrok, z vinom pa se resneje ukvarja od 18. leta, ko je opravil izobraževanje za sommelier prve stopnje. Izkušnje je kasneje nabiral v restavraciji Strelec ter restavraciji in baru Atelje v Ljubljani. Žiga nam je najprej predstavil Slovenijo kot vinorodno deželo in vinorodne okoliše.
Opisal je pridelavo različnih stilov in sort vin. Žiga pravi, da je s predavanjem in delavnico želel ozavestiti naše študente, ki že delajo v gostinstvu in turizmu ali šele bodo, saj meni, da mora vsak, ki zaključi šolanje, razumeti bogato slovensko kulturo vina in vinogradništva. Izbor vin, ki jih je za nas pripravil, je bil zelo pester. Degustirali smo dve penini, kjer je predstavil klasično metodo v primerjavi s charmat metodo in kako okusimo razliko. Poskusili smo sveže belo vino, oranžno (polno belo) vino, modri pinot iz Primorske in Štajerske, kjer nam je razložil kako na vino vpliva geografska lega.
Skupaj z Žigo smo ugotavljali odtenke vina, poskusili začutiti in poimenovati vonje in okuse vzorcev, pri delu pa smo zelo uživali. Sošolcem je predstavil tudi svoj projekt Noir food, ki se ukvarja z izobraževanjem ljudi na področju vina, žganih pijač, drugih pijač in hrane, organizirajo pa tudi pop-up večerje/delavnice z atraktivnimi kuharji. Projekt je sodeloval tudi na najvplivnejšem evropskem start-up investicijskem skladu Techstars, ki je potekal letos v Londonu. Kot pravi Žiga, je to delo njegova strast in je nedvomno pravi ambasador gostinskega poklica, ki z lahkoto navduši mlade.
Žiga Hvala je o potek degustacije pokomentiral tako: “Šolski sistem bi moral bolj podpirati mlade upe v tako specifični stroki kot je gostinstvo in turizem. V zadnjem času imamo izjemne kuharje, ki imajo možnosti dobiti veliko znanja v šoli in z delom v vrhunskih restavracijah, za samo strežbo pa to manjka, zato se mi zdi, da bi morali mlade dodatno motivirati in jih izobraževati, jim pokazati lepoto tega poklica. Vse to je mogoče, če se poveže prave ljudi, ki lahko omogočijo taka izobraževanja, saj s tem pridobimo kader z visokim znanjem (vino, žgane pijače, itd.). Upam, da moje ambicije o dvigu standarda v sami strežbi lahko uresničimo skupaj s sodelovanjem s šolami in kvalitetnimi restavracijami, kjer bi se mladi upi lahko izobrazili in dobili potrebno dodatno znanje. Veliko je odvisno tudi od mladih, da se poglobijo v stroko, vendar so taka izobraževanja za marsikoga predraga, zato mislim da bi jim takšna osnova v šoli koristila. Smo dežela polna potencialov, ki pa jih moramo izkoristi in prepoznati. Mislim, da bi morali tudi gostinci spet začeti z uvajanjem štipendij, plačevanjem izobraževanj; tako bi si sami lahko zagotovili boljši kader. Z mladimi se moramo ukvarjati, jim prisluhniti in usmerjati na pravo pot, zato pa potrebujemo prave ljudi – ambasadorje, ki bodo inspiracija in motivacija mladim in se bodo poslednje zgledovali po njih.”
Kaj so o degustaciji povedali sošolci?
Nina Vrzel:
“Najbolj zanimivi del je bila seveda degustacija različnih vin in analiza samega izgleda, vonja in okusa. Degustacija mi je bila izredno zanimiva in zabavna, saj smo spoznali vina na drugačen način kot jih sicer. Sama sem mnenja da je vsak udeleženec lahko našel vsaj eno vino za svoj okus, saj so bila izredno raznolika tako po barvi kot okusu. Praktično predavanje mi je bilo zelo všeč in se bom z veseljem udeležila še kakšne degustacije.”
Esnad Čavalić
“Degustacijo vin na naši šoli bi opisal kot zanimiv dodatek h predmetu. Žiga je zelo dobro predstavil raznovrstna vina in nam v kratkem času povedal zelo veliko koristnih podatkov, ki jih bom lahko uporabil pri nadaljnjem izobraževanju na šoli. Celotno degustacijo bi opisal kot ne samo poučen ampak tudi zabaven dogodek.”
Leila Useinova
“Degustacija vina je bila zanimiva, interaktivna in dobro organizirana. Okusili smo 6 vrhunskih vin iz različnih vinskih regij Slovenije z našim študentom Žigo Hvala. Pod njegovim vodstvom smo spoznali pomembna dejstva o vinih, zgodovini, pomenu geografske lege, o pridelavi vina in seveda o degustaciji vin. Bila sem zelo navdušena, s kakšnim zanimanjem in predanostjo je študent pripovedoval o vinogradništvu in vinarstvu. Na koncu degustacije so bili vsi dobro razpoloženi in zelo zadovoljni z delom Žige Hvala.”
Prispevek pripravila: Tanja Bordon, predavateljica Osnov Gastronomije na ERUDIO Višji strokovni šoli