Ker je naša koža v zimskem času še posebej izpostavljena težkim zunanjim vplivom, na katere se težko sproti prilagaja, ji moramo z vsakdanjo nego pomagati po najboljših močeh. Mrzel in vlažen zrak zunaj, topel in suh zrak noter. Za našo kožo je hitro menjavanje okolja naporno, zato tudi njene naravne funkcije težko sledijo tem spremembam. Ker pa je danes na trgu že toliko negovalnih izdelkov lahko že z malo truda koži olajšamo njeno delo in poskrbimo, da bo koža tudi pozimi mehka in gladka.

Poleg čistilnih in negovalnih izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljamo pri svoji rutini, moramo v zimskem času poskrbeti, da kožo dodatno vlažimo in negujemo. Pri tem moramo uporabljati izdelke, ki kožo globinsko vlažijo, hkrati pa moramo to vlago nato tudi zadržati in preprečiti njeno pospešeno izhlapevanje. Zato naj naši izdelki vsebujejo vlažilno formulo, vsebovati pa morajo tudi povečan delež maščobnih komponent, ki preprečujejo izhlapevanje vlage in dodatno negujejo izsušeno kožo.

Naj gre za naš obraz ali celo telo, v zimskem času moramo svoji koži nuditi izdatno nego in s tem preprečiti suhe, luskaste predele, ki jih povzroči konstantno spreminjanje temperatur in vlažnosti zraka. Če se vam zdi trg zasičen z izdelki, med katerimi se ne znajdete, ali se vam zdi to še dodaten strošek, ki obremeni vašo, med prazniki že tako ali tako obremenjeno denarnico, potem predlagamo doma narejene maske in druge preparate za nego kože. Tudi v naravi je namreč veliko sestavin, ki lahko kožo v zimskem času nahranijo in poskrbijo za nego. Ena takih sestavin je med, ki je dobrodošel v zimski negovalni rutini. Dodajte mu oljčno olje, jajčni beljak za normalno ali rumenjak za bolj suho kožo in že imamo hranljivo doma pripravljeno masko za obraz, ki bo razdraženo kožo pomirila in jo zavarovala pred zunanjimi vplivi. Maski dodate še rjavi sladkor ali žličko zdroba in dobite masko, ki bo pri spiranju delovala kot piling in odstranila suhe, odmrle dele povrhnjice.

Poleg naravnih, doma pripravljenih izdelkov, pa nikar ne pozabiti v svojo rutino vključiti tudi kreme z zaščitnim faktorjem. Kljub temu, da smo pozimi manjkrat izpostavljeni sončnim žarkom, moramo kožo zaščititi, saj je v tem času še bolj občutljiva. Predvsem moramo na to biti pozorni, ko se odpravimo na kakšen izlet ali smučanje v višje ležeče kraje. Višje kot smo, bolj so namreč sončni žarki nevarni naši koži. Poleg tega pa sneg zaradi odbojne barve povzroči, da smo tako kot poleti izpostavljeni sončnim opeklinam. Zato se držimo pravila, višje kot smo, bolj smo izpostavljeni sončnemu sevanju in višji zaščitni faktor moramo uporabiti. To velja predvsem za izpostavljene predele, kot je obraz, pri čemer pa seveda ne smemo pozabiti tudi na ustnice.

V zimskem času torej poskrbimo za redno in bogato negovalno rutino, ki bo našo kožo negovala in zaščitila.