Vas brskalnik ne podpira JavaScripta! / Your browser does not support JavaScript!

Vas zanima vpis na srednjo šolo?

Obiščite nas na individualnem informativnem sestanku v času uradnih ur.
Pridite in z veseljem si bomo vzeli čas za vas in vam pomagali pri odločitvi za izobraževanje na ERUDIO!
Lokacija: Litostrojska 40, Ljubljana

Rezervirajte si termin

Poklicna matura je zaključek srednješolskega izobraževanja, hkrati pa tudi vstopnica za fakultete. Kandidati opravljajo poklicno maturo pod enakimi pogoji, določenimi z Zakonom o maturi (v nadaljnjem besedilu: zakon) in s Pravilnikom o poklicni maturi (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV6710#).

Poklicno maturo lahko opravlja, kdor je uspešno končal zadnji letnik izobraževalnega programa za pridobitev srednje strokovne izobrazbe (v nadaljnjem besedilu: program) ali je opravil mojstrski izpit oziroma kdor je uspešno končal četrti letnik gimnazije in opravil poklicni tečaj.

MATURITETNI PREDMETI

Predmeti skupnega dela poklicne mature so:

 • slovenščina (prvi predmet),
 • temeljni strokovno-teoretični predmet (drugi predmet).

Predmeti skupnega dela poklicne mature so obvezni za vse kandidate.

Predmeti izbirnega dela poklicne mature so:

 • matematika ali tuji jezik ali drugi jezik na narodno mešanem območju (tretji predmet),
 • četrti predmet.

Tuje jezike kot predmet izbirnega dela določi pristojni strokovni svet na predlog Državne komisije.
Slovenščina (italijanščina oziroma madžarščina na narodno mešanem območju), tuji jezik in matematika, so splošnoizobraževalni predmeti poklicne mature.

RAVEN ZAHTEVNOSTI

Izpit pri poklicni maturi se opravlja na ravni zahtevnosti, določeni v predmetnem izpitnem katalogu.

Izpit je lahko v skladu s predmetnim izpitnim katalogom sestavljen iz delov, ki se lahko opravljajo pisno, ustno in praktično (kot izdelek, storitev, izpitni nastop).

Kandidat praktični del izpita zagovarja.

POMEMBNA NAVODILA ZA PISNI DEL POKLICNE MATURE

Vsi pisni izpiti poklicne mature se pričnejo ob 9.00. Kandidati se zberejo pred izpitnim prostorom 30 minut pred začetkom pisnega izpita.

Trajanje pisnega izpita je določeno s predmetnim izpitnim katalogom in označeno na izpitni poli. Izpit traja največ 120 minut in najmanj 90 minut.

Zaradi identifikacije mora imeti kandidat na izpitu osebni dokument s fotografijo, ki ga pred začetkom izpita položi na rob mize. Identifikacijo kandidatov opravi nadzorni učitelj.

Kandidati imajo pri izpitu le pripomočke, dovoljene s predmetnim izpitnim katalogom.

V izpitni prostor je prepovedan vnos telefona in ročne ure. Samo posedovanje le-teh pomeni konec dela izpita, zato raje omenjene naprave pustite doma ali jih oddate nadzornemu učitelju na hodniku. NA VSAK IZPIT MORATE PRINESTI VELJAVEN OSEBNI DOKUMENT S SLIKO!

Pisni izpiti bodo potekali v 2. nadstropju, ki ga med odmorom ne boste smeli zapuščati. Kajenje v stranišču je STROGO PREPOVEDANO! Dan pred vsakim pisnim izpitom si natančno preberite, katere pripomočke potrebujete. Pripomočkov si namreč ne smete izposojati med seboj, mi pa jih razen rezervnega pisala nimamo na razpolago. Pri pisanju poklicne mature kandidati uporabljajo črne/modre kemične svinčnike ali nalivna peresa.

Korekturna sredstva in označevalci besedila (pri slednjih so izjema nekateri kandidati z odločbo) niso dovoljena.


KOLEDAR POKLICNE MATURE

https://www.ric.si/poklicna_matura/maturitetni_koledar/

ERUDIO izobraževalni center

Aktualne novice in dogajanje. Kaj se dogaja, kdaj, zakaj, kako in s kom?

ERUDIO Blog

07 April 2020

ERUDIO izobraževalni center
 • Podelitev spričeval poklicne mature

  V sredo, 4. 3. 2020 je potekala podelitev spričeval poklicne mature. Podelili smo spričevala kandidatom, ki so uspešno opravili poklicno maturo v zimskem roku 2019. Vsem maturantom želimo na novi poti vse najboljše! ” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

  Objavljeno na ERUDIO Blog

 • ERUDIO knjižnica v tem tednu

  Spoštovani, obveščamo vas, da bo ERUDIO knjižnica v četrtek, 30. 1. 2020 izjemoma zaprta. Gradivo lahko vrnete v sprejemni vratarnici. Ponovno se vidimo v ponedeljek, 3.2.2020. Hvala za razumevanje, ERUDIO IC

  Objavljeno na ERUDIO Blog

 • KO DIJAKI OCENIJO PROFESORJE – TEKMA V ODBOJKI

  KDO BO ZMAGAL? Tik pred odhodom na zaslužene božično-novoletne počitnice, 24. 12. 2019, smo se profesorji in dijaki od preteklega leta poslovili na prav poseben način. Na pobudo dijakov smo organizirali tekmo v odbojki. Kako je potekala tekma in kdo... Nadaljuj z branjem →

  Objavljeno na ERUDIO Blog

erudio zemljevid

+386(1)500-86-80

Naslov

Litostrojska cesta 40
Litostrojska cesta 40
1000 Ljubljana
1000 Ljubljana
Slovenija
Slovenija