Program je prenovljen in nadomešča stara programa natakarja in kuharja.
Primeren je za vse, ki se želite zaposliti v recepcijah hotelov, turističnih poslovalnicah, turističnih ustanovah, restavracijah, gostilnah, obratih družbene prehrane in podobno..
Gastronomija in hotelirstvo sta področji, ki sta naravnani na delo z ljudmi in za ljudi. Obe storitveni dejavnosti sta privlačni in donosni. Dober gastronom hotelir je komunikativen, iznajdljiv, spreten in prijazen. Svetuje in pomaga domačim in tujim gostom, turistom, pozna osnovna turistična dogajanja doma in v svetu.
Dobra volja in trud gastronoma hotelirja bosta poplačana - zadovoljen gost se bo vedno znova vračal.
Način izobraževanja
- 3-letni izobraževalni program, ki je ovrednoten s 180 kreditnimi točkami
- klasični način izobraževanja (Klasik paket)
- skupinske konzultacije in vaje potekajo dva do trikrat na teden za posamezen letnik, med delavniki od 16.30 ure (3-4 šolske ure) in občasno ob sobotah dopoldne, na sedežu šole
- praksa je obvezni del izobraževalnega programa; izvaja se pri delodajalcih
Pogoji za vpis
- končano osnovnošolsko izobraževanje
- končano nižje poklicno izobraževanje ali enakovredno izobraževanje po prejšnjih predpisih
Predmetnik
A - Splošno izobraževalni predmeti |
|
||
Oznaka |
Predmet |
obvezno / izbirno |
KT |
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
12 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
12 |
P3 |
Tuji jezik |
obvezno |
9 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
6 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
7 |
B - Strokovni moduli |
|||
M1 |
Osnove v gostinstvu |
obvezno |
16 |
M2 |
Komuniciranje in poslovanje |
obvezno |
5 |
M3 |
Priprava posameznih skupnih jedi |
izbirno |
6 |
M4 |
Priprava rednih obrokov |
izbirno |
8 |
M5 |
Priprava izrednih obrokov |
izbirno |
7 |
M6 |
Posrežba pijač |
izbirno |
4 |
M7 |
Posrežba rednih obrokov |
izbirno |
10 |
M8 |
Postrežba izrednih obrokov |
izbirno | 7 |
M9 |
Eko turizem |
izbirno | 5 |
M10 |
Kultura bivanja | izbirno | 5 |
M11 |
Tekstilije | izbirno | 11 |
M12 |
Slovenske narodne jedi | izbirno | 3 |
M13 |
Delikatesna kuhinja | izbirno | 3 |
M14 |
Peka pic | izbirno | 3 |
M15 |
Peka peciva | izbirno | 3 |
M16 |
Priprava jedi pred gostom | izbirno | 3 |
M17 |
Mešane pijače | izbirno | 3 |
M18 |
Slovenska vina | izbirno | 3 |
M19 |
Dekoracije | izbirno | 3 |
M20 |
Kreativnost | izbirno | 3 |
M21 | Oskrba na domu | izbirno | 3 |
Praktično izobraževanje pri delodajalcu | 46 | ||
Interesne dejavnosti | 6 | ||
Odprti kurikulum | 24 | ||
ZAKLJUČNI IZPIT | 2 | ||
Skupaj kreditnih točk | 180 |
Med izbirnimi strokovnimi moduli od M3 do M11 šola izbere strokovne module v obsegu 21 Kt, med izbirnimi strokovnimi moduli od M3 do M21 pa modula v obsegu 6 KT.
Vsak udeleženec prejme svoj osebni izobraževalni načrt, v katerem si skupaj z organizatorjem izobraževanja začrta svojo izobraževalno pot.
Šolnina in plačilni pogoji
Za ceno in plačilne pogoje se obrnite na referat preko telefona 01/500 86 85 ali emaila Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Popusti in dodatne ugodnosti
- POPUST ZVESTOBA 8% - za vse, ki ste se že izobraževali na ERUDIO (velja tudi za Zaris, Zavod IRC in EUROŠOLO).
- DRUŽINSKI POPUST 5% - za vse, katerih ožji družinski člani so se ali se izobražujejo na ERUDIO (velja tudi za Zaris, Zavod IRC in EUROŠOLO).
- ERUDIO športnik 7% ali 15% - popust 7% za kategorizirane športnike in 15 % za vrhunske športnike (skladno s pravili za dodelitev ugodnosti športniku).
Popusti se obračunajo na osnovno ceno šolnine (paket klasik). Pri posamezni šolnini se lahko obračuna več popustov, popusti se med seboj seštevajo.
Za dodatne informacije glede uveljavljanja popustov se obrnite na referat (01/500 86 85, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)
Potek vpisa
Informacije o točnih datumih za informativne dneve in vpisu najdete na strani Vpis na srednjo šolo
- Vpisi na Erudio Srednjo šolo za odrasle potekajo skozi celo leto.
- Individualni razgovori za informacije in svetovanje glede vpisa: 01/500 86 89, 01/500 86 85, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Kariera
Gostinsko-turistična panoga je v zadnjem desetletju doživela nekaj padcev, še več pa vzponov, ki so prinesli ogromno novosti. Prenovljeni in zgrajeni so bili številni hoteli, restavracije, turistične znamenitosti, postavljajo se "glamping" centri, gostinstvo pa je dandanes močno zastopano tudi v številnih nakupovalnih centrih. Trenutne možnosti za zaposlitev so zelo dobre, potrebe po tem kadru pa so večje kot kdajkoli prej.