Vas brskalnik ne podpira JavaScripta! / Your browser does not support JavaScript!

1. sestanek Hamburg 27.11. – 29.11.2013

Delovno srečanje - potek projekta: Prvi sestanek je organiziral nemški partner Ökomarkt. Pregledali smo delovni načrt projekta in rezultate, ki jih moramo doseči, ter razdelili delovne naloge med partnerske organizacije. Potrebno bo napisati splošno verzijo e-izobraževalnega programa, ki bo uporabna za celo Evropo. Program je razdeljen na 5 modulov, od tega ima vsak 3 učne enote, te pa več lekcij. Vsak od partnerjev je prevzel določeno število učnih enot, ki jih bo pripravil. Program bo v končni fazi potrebno adaptirati na razmere partnerske države, s čimer bo največ dela. Opremili ga bomo s slikovnim materialom, članki, raznimi gradivi iz naših držav ter primeri dobre prakse, za kar bomo morali poiskati zgodbe iz terena. Dodali bomo še predstavitveni video in izobraževalni tečaj postavili na Moodle platformo. Pripravili bomo predstavitvene brošurice o projektu.

Ob srečanju in primeri dobre prakse: Srečanje je potekalo v Hamburgu na severu Nemčije. Nemčija je ekološko zelo osveščena dežela - razne ekološke trgovine, lokale, tržnice, najdete skoraj vsepovsod. Zelo so aktivni tudi področju dela v šolah in vrtcih - ekskurzije in naravoslovni dnevi na kmetije so nekaj običajnega. Nedaleč od mesta smo si ogledali še primer dobre prakse Gut Wulksfelde, posestvo na robu Hamburga z ekološko pridelavo, ki zaposluje okrog 100 ljudi. Posestvo ima lastno restavracijo, pekarno, trgovino, učilnice za otroke in mini živalski vrt.

Restavracija deluje po načelih trajnosti in je članica gibanja Slow Food, vodi pa jo eden najboljših kuharjev v Nemčiji. Oskrbujejo se s pridelki iz posestva in privabljajo mnogo meščanov - bodisi na malice ali poslovne sestanke. Redne obiskovalke posestva so tudi šole, ki prihajajo sem na naravoslovne dneve ter družine, ki tu najdejo na oddih, sprostitev in ekološka živila.

Foto1: Pogled na posestvo od zunaj.

Foto1: Pogled na posestvo od zunaj.

Foto2: Restavracija

Foto2: Restavracija.

2. sestanek Dunaj 23.-26.3.2015

Delovno srečanje - potek projekta: Na Dunaju so srečanje so pripravili partnerji Gutessen consulting. Češka agencija, s katero pri projektu sodelujemo in ki se ukvarja z IT tehnologijami, je predstavila Moodle in njegovo delovanje - v tem okolju bomo namreč kasneje delali z besedili. Pregledali smo do sedaj narejeno delo vseh partnerjev in predlagali popravke. Dogovorili smo se, da bomo do konca aprila dokončali svoje delo - pisanje splošne verzije v angleščini, ki bo primerna za vse partnerske države in Evropo.

Ob srečanju in primeri dobre prakse: Dunaj očara v vseh letnih časih. Ponuja mešanico vsega, kjer vsak lahko najde nekaj zase: od teh, ki prisegajo na klasiko, udobje in prefinjenost mesta do ljubiteljev alternative in lokalno pridelanih živil. Avstrijci se zavedajo pomena ekološke, primerno pripravljene hrane in so na tem področju zelo aktivni. Avstrija ima med deželami članicami EU največji delež površin z ekološkim kmetovanjem, skoraj 19%. Za primerjavo: Slovenija ima skoraj 6% ekoloških kmetovalnih površin znotraj vseh kmetijskih površin. Kot primer dobre prakse smo si ogledali trajnostno vegansko restavracijo Yamm! v središču Dunaja, ki pripravlja jedi iz svežih, lokalnih in sezonskih živil ter jih pripravlja na nadvse okusen in kreativen način. Po oceni odličnosti Tripadvisor -ja je bila YAMM! najboljša restavracija v letih 2012 in 2013. Nekaj utrinkov iz restavracije:

Foto1 YAMM pogled na samopostrezni bife 2015

Foto 1: Pogled od zgoraj proti samopostrežnem bifeju.

Foto2 Yamm samopostrezni bife1 2015

Foto2: Samopostrežni bife

Foto3 Yamm sladice

Foto3: Sladice

Foto4 Yam restavracija

Foto4: Pogled na restavracijo Yamm!

vir (za vse fotografije): restavracija Yamm!

3. sestanek Bristol 01.-03.06.2014

Delovno srečanje - potek projekta: Tretje srečanje so organizirali Angleži, Soil Association, potekalo pa je v živahnem Bristolu, ki velja za enega najbolj ekoloških mest v Veliki Britaniji. Pregledali smo opravljeno delo vseh partnerjev, pregledali morebitna podvajanja in se dogovorili, da bomo nekateri partnerji pregledali celotno besedila e tečaja, ker le tako lahko opazimo podvajanja v podrobnostih, kar bi bilo moteče za nadaljnje delo. Dogovorili smo se, da bomo do naslednjega srečanja prilagodili vsebino besedilo glede na razmere svoje države, dodali ves potreben material ter vse prenesli v e obliko v Moodlu.

Ob srečanju in primeri dobre prakse: Lokalna, trajnostna živila so za prebivalce pomembna. Angleži imajo številne aktivnosti, ki vključutjejo vse ciljne skupine prebivalstva - od otrok, družin, starejših, velik poudarek dajejo vzgoji in izobraževanju glede prehrane na vseh stopnjah. Za primer si lahko pogledate partnersko organizacijo Soil Association in njene aktivnosti. Kot primer dobre prakse smo si ogledali dve lokaciji - Hamilton House community centre, ki deluje po načelih Slow Fooda in Pump House, ki jo priznan kuhar. Jedi pripravljajo izključno z lokalnimi živili in uporabljajo nenavadne sestavine, tudi plevel, ki mu ne bi pripisali kulinarične vrednosti. V sladoledu pa je bil odličen.

Foto1 Bristol partnerji

Foto1: Partnerji projekta v Bristolu.

vir: Projekt SusCook

Foto 2 the Pump House

Foto2: Pump House v Bristolu.

vir: geograph.org.uk

4. sestanek Plovdiv 08.10. - 10.10.2015

Delovno srečanje - potek projekta: Naš gostitelj je bila Univerza za kmetijstvo, ekonomijo in razvoj podeželja - UARD iz Plovdiva.

Pregledali smo zaključene module vseh partnerjev v Moodlu. Še vedno jih bomo lahko izboljševali, saj je to živo delo in informacije bo potrebno ažurirati. Dodati moramo še zgodbe iz življenja - primere dobre prakse in vse opremiti s fotografijami, kar zna biti precej zamudno delo. Naše delo, oz. e-izobraževalni program bo potrebno tudi testirati, kar bodo naredili ocenjevalci iz stroke, ki jih bomo partnerji morali poiskati v svojih državah. Do naslednjega srečanja bomo tudi morali razmisliti o diseminacijskih aktivnostih.

V času našega obiska je Univerza organizirala konferenco, na kateri je bil predstavljen tudi naš projekt.

Ob srečanju in primeri dobre prakse:

Plovdiv bo postal Evropska prestolnica kulture 2019 in temu primerno v mestu potekajo razna obnovitvena dela. Posebna izdaja Lonely Planet 2015 ga je opisala kot šesto najboljše mesto na svetu, ki ga morate obiskati. Ima enega najlepših starih mestnih jeder s pogledom na Rodopsko gorovje. Razvaline iz rimskih časov so počasi izkopavali (od 1970 - 1980) in stavbe, ki so del dediščine spremenili v muzeje, restavracije in hotele. S partnerji smo obedovali v restavracijah, ki sodelujejo z Univerzo: Megdana,  Odeon and Salt&Pepper. 

Foto1 sestanek Plovdiv

Foto1: Sestanek na UARD v Plovdivu.

5. sestanek Ljubljana 15.-17.03.2015

Delovno srečanje - potek projekta: Tokrat smo tuje partnerje gostili mi in za kraj srečanja smo izbrali City Hotel. S partnerji smo kot običajno pregledali do sedaj opravljeno delo in izmenjali izkušnje. Dogovorili smo se tudi, kako bo potekala faza testiranja in ocenjevanja. Do srečanja v Brnu bomo poskusili zaključiti kar največ dela z adaptacijo e izobraževanja in opraviti testiranje v naši državi.

Ob srečanju in primeri dobre prakse: S partnerji smo si ogledali Ljubljano, kjer nekateri še niso bili. Prijetno so bili presenečeni nad urejenostjo mesta in ponudbo ter dejstvom, da bo Ljubljana Zelena prestolnica Evrope 2016. Seznanili smo jih z našo lokalno kulinarko, tako v gostilni Sokol kot Na gradu. Kot primer dobre prakse, ki skrbi za socialni vidik trajnosti smo si pogledali še Gostilno Dela, ker mladi, ki so opustili šolanje dobijo novo priložnost pridobiti znanje in se izučiti za poklic.

Foto 1 Gostilna Dela social project for drop outs Lj march2015

Foto1: Kosilo s projektnimi partnerji v Gostilni Dela.

6. sestanek Brno 24.06. do 25. 06. 2015

Delovno srečanje - potek projekta: Pregledali smo opravljeno delo, dorekli popravke, ki pa niso več vsebinske pač pa le tehnične narave. Ocene iz testiranj so bile zelo vzpodbudne - ocenjevalci iz različnih držav menijo, da je tak izobraževalni program v državi potreben in bo prinesel mnogo dobrega. Do zadnjega srečanja bomo še popravili preostalo, dodali kar je potrebno in vključili animiran video, ki so ga pripravili češki podizvajalci.

Ob srečanju in primeri dobre prakse: Brno je slikovito moderno univerzitetno mesto, drugo največje na Češkem. Tudi Čehi so ekološko dokaj razviti, na lestvici EU držav se po deležu ekološkega kmetovanja, ki je 11% znotraj ostalega kmetijstva uvrščajo na visoko 4.mesto. Kot primer dobre prakse smo si ogledali restavracijo Forhouse ki oživlja stare avstroogrske jedi na izviren način.

7. sestanek 03.09. do 04. 09. 2015

Delovno srečanje - potek projekta: Zadnje srečanje je potekalo v še poletno vroči Senigalli v srednji Italiji. Še zadnjič smo s partnerji pregledali opravljeno delo, tokrat smo morali upoštevati tudi popravke, ki so nam jih dali ocenjevalci. Predstavili smo diseminacijske aktivnosti, ki jih nameravamo imeti v svojih državah.

Ob srečanju in primeri dobre prakse: Senigallia staro mesto in obmorsko letovišče v srednji Italiji. Tu je nemogoče naleteti na slabo hrano ... Območje Marche je gričevnata pokrajina, ki se razteza od morja do sredine Italije. Ima odlične pogoje za ekološko kmetovanje in znano po oljkah, vinu, pšenici vrste durum in prav takih testeninah.

 

Ob zaključenem delu - splošni vtis

Pri projektu smo pripravili več končnih izdelkov, ki morda niso vidni na prvi pogled, naj jih naštejem:

- izobraževalni program o trajnosti in prehrani s 5 moduli, ki smo ga napisali, potem pa prevedli in prilagodili na razmere vsake države članice ter dodali primerna gradiva, članke, videe, fotografije,

- video SusCooks,

- letak SusCooks,

- predstavitev projekta na spletni strani partnerjev in skupna predstavitev, skozi katero bo dostopen tudi e izobraževalni program.

Partnerji smo bili zadovoljni z opravljenim delom, saj smo pripravili dober e izobraževalni program, ki so ga ocenjevalci po prvih odzivih ocenili zelo dobro. Tudi odzivi na predstavitev projekta so bili dobri, tako v Sloveniji, kot pri ostalih partnerjih. Izkazalo se je, da je bila naša domneva zaradi katere smo sploh pričeli s projektom, pravilna: načela trajnosti niso vključena v izobraževanje gostincev, so pa prihajajoči trend. Kdor bo želel iti v korak s časom, jih bo moral poznati. Dokaz za to so bile številne vrhunske restavracije, ki smo jih v času trajanja projekta obiskali.   Vse sledijo načelom trajnosti, se izobražujejo na tem področju in sodelujejo s kmeti. Ne razmišljajo o tem, kako biti manj trajnosten ampak, kaj storiti, da lahko ponudiš več.

Tanja Bordon, strokovna sodelavka na projektu

 • Še nimate poguma za študij?

  »Opogumite se in naredite en velik korak naprej za sebe. Na koncu bo občutek odličen.«

  Suzana Dražetić diplomantka na programu Ekonomist
 • In e-študij? Ali je s tem kdo zadovoljen?

  »E-študij je super, saj lahko predavanja pogledaš, ko imaš čas, kar je super za zaposlene ter starše.«

  Boštjan Kukovičič diplomant na programu Informatika
 • 1
 • 2
 • 3

Erudio izobraževalni center

Aktualne novice in dogajanje. Kaj se dogaja, kdaj, zakaj, kako in s kom?

Erudio blog

01 Julij 2022

Erudio izobraževalni center

erudio zemljevid

+386(1)500-86-80

Naslov

Litostrojska cesta 40
Litostrojska cesta 40
1000 Ljubljana
1000 Ljubljana
Slovenija
Slovenija