Ste že obupali nad tem, da bi nadgradili svoje znanje angleščine ali nemščine, saj imate občutek, da vam leta truda niso prinesla rezultatov, ki bi jih morala? Ste razmišljali, da bi začeli z učenjem povsem novega jezika, ampak vam ne uspe zbrati dovolj volje, saj verjamete, da učenje jezikov ni vaše močno področje? Pri ERUDIU smo prepričani, da se vsi lahko naučimo uspešne komunikacije v tujem jeziku, če nas pri tem vodijo pravi motivi in če k osvajanju jezika pristopimo na pravi način. Predstavljamo vam tri omejitve, ki si jih prepogosto postavljamo sami in ki jih je pomembno preseči za dosego želenega napredka.

Če se jezika nisem naučil/-a do sedaj, se ga ne bom naučil/-a nikoli.

Mnogokrat svoje prepričanje o tem, ali smo za jezike nadarjeni ali ne, oblikujemo na podlagi rezultatov, ki smo jih pri predmetu tujega jezika dosegali v šoli. Če takrat nismo blesteli z ocenami, obstaja velika verjetnost, da bomo tudi kasneje v življenju prepričani, da na tem področju ne moremo doseči dobrih rezultatov. Poleg tega zaradi negativne izkušnje marsikdo razvije odpor do jezikov in se kasneje s težavo odloča poskusiti ponovno. Vendar pa se je pomembno zavedati, da ko imamo pred sabo jasne cilje, zakaj se jezika želimo naučiti, bo toliko večja naša motivacija, posledično pa se bomo znebili tudi negativnega priokusa v zvezi s celotnim procesom in učenje začeli dojemati kot nekaj zabavnega. Motivi so lahko najrazličnejši, pa naj bodo to razburljive nove poslovne priložnosti, razumevanje vsebin, ki vas zanimajo in so na voljo samo v tujem jeziku, eksotična potovanja ali pa nova prijateljstva oz. ljubezen z drugega konca sveta. Vse to bo osmislilo učenje tujega jezika in ga naredilo prijetnega. Temu pa bodo sledili tudi hitrejši in opaznejši rezultati. Če ste bili prej prepričani, da vam komuniciranje v tujih jezikih ne gre od rok, boste spoznali, da je za doseganje uspehov v prvi vrsti potrebno najti dobro motivacijo ter pravi način, kako k učenju pristopiti.

Reševanje slovničnih nalog in učenje besed je edini način za usvajanje jezika.

Vzrok za upočasnjen napredek pri učenju jezika je mnogokrat dejstvo, da pri tem uberemo napačne pristope. Gotovo se vsak izmed nas lahko spomni vsaj enega sošolca, prijatelja ali sodelavca, ki se tekoče sporazumeva v tujem jeziku, ne zna pa pojasniti, zakaj je v nekem kontekstu potrebno uporabiti določeno slovnično strukturo. Takšni posamezniki, ki so se tujega jezika naučili predvsem nezavedno z branjem in poslušanjem, so dober dokaz za to, da za doseganje uspehov ni dovolj, če se jezika lotimo z brušenjem slovnice in učenjem na pamet. Pomembno je, da se z jezikom čim bolj obkrožimo – poslušamo glasbo, gledamo filme in serije, igramo računalniške igrice, beremo knjige ter članke na internetu, v ciljni jezik si spremenimo nastavitve na telefonu itd. Po drugi strani pa je dobro, da poskrbimo za dovolj priložnosti, da jezik tudi aktivno uporabljamo. Z obiskovanjem jezikovnega tečaja, kjer je dovolj poudarka na konverzaciji, pridobimo samozavest pri sporazumevanju v ciljnem jeziku, poleg tega pa je to dobra priložnost za druženje in ustvarjanje novih poznanstev. Načinov, kako jezik prenesti v svoj vsakdan, je mnogo, samo najti moramo nekaj, kar nam je blizu in kar bo hranilo našo radovednost do te mere, da bomo resnično vztrajali.

Bolje, da sem tiho, kakor da v tujem jeziku izjavim kaj neumnega.

Kot materni govorci neredko delamo napake v lastnem jeziku. Pa naj bo to uporaba dvojine ali sklanjanje problematičnih samostalnikov, kot je hči. To pa seveda še ni razlog, da si v slovenščini ne bi upali govoriti in izražati svojega mnenja. Povsem normalno torej, da toliko več napak naredimo, ko se sporazumevamo v tujem jeziku. Vendar pa zaradi strahu, da bomo uporabili napačen čas ali zaradi blokade, ker se ne spomnimo točno določene besede, ki jo želimo uporabiti, večkrat raje sploh ne spregovorimo. Daleč od tega, da nas bi obsojali in ocenjevali, materni govorci po navadi cenijo vsak naš poskus komuniciranja v njihovem jeziku. Z veseljem nam spregledajo napake, poleg tega pa lahko že tako preprosta stvar, kot je pozdrav ali zahvala v jeziku države, ki jo obiščemo, pripomore k temu, da nas domačini drugače obravnavajo in takoj sprejmejo za ‘svoje’. Če pa se nam res po(ne)sreči, da v določenem kontekstu uporabimo povsem neprimerno besedo, se lahko kar hitro potolažimo, da so ravno situacije, ki izzovejo smeh, po navadi tiste, ki se nam najbolj vtisnejo v spomin. Zagotovo si bomo za vselej zapomnili, kako pravilno uporabiti to nesrečno besedo, poleg tega pa bomo imeli še zabavno zgodbo, ki jo bomo lahko delili z drugimi.

Če ste učenju jezikov pripravljeni dati priložnost, vam pri ERUDIO z veseljem pomagamo z našimi jezikovnimi tečaji. Poskrbeli bomo, da boste pri učenju jezika ostali motivirani, da bo prihod na uro sprostitev, poleg tega pa bomo napeli vse svoje moči, da se vam pomagamo otresti strahu pred govorjenjem. Spremljajte naše novičke za podrobnejše informacije in se nam pridružite jeseni. Mi že komaj čakamo!

Jezikovni tečaji ERUDIO